Esther's inspiratieboost

Doelen stellen

De zomer is vandaag begonnen (al is dat wat lastig te geloven als je naar buiten kijkt), de eerste helft van het jaar zit er bijna op; een moment om vooruit en ook terug te kijken.
Wat heb je nog voor doelen voor dit jaar? Maar ook: wat is er goed gegaan in de eerste helft van 2021?

Wat ik vaak hoor is dat ik zo doelgericht ben en drive en doorzettingsvermogen heb. En nu moet ik toegeven dat ik er eigenlijk een beetje van schrok dat de eerste helft van het jaar alweer bijna voorbij is, wat vliegt de tijd. En nog lang niet alle doelen zijn uitgevoerd, genoeg te doen voor de tweede helft van het jaar😅

Zelf heb ik mijn doelen voor 2021 aan het begin van het jaar opgeschreven en deze hangen boven mijn bureau zodat ik er dagelijks mee geconfronteerd word.

Het leuke is wel dat één van mijn grootste doelen, nu ook uitgekomen is. Ik mag vanaf het komende seizoen als UEFA Venue Director aan de slag, iets wat ik al lange tijd wilde. Je krijgt dan een club toegewezen waarbij je gedurende het gehele seizoen (tot ze in de competitie blijven) verantwoordelijk bent voor de competitiezaken rond de Europese wedstrijden.
De afgelopen twee maanden heb ik een training gehad en dit afgesloten met een assessment waar ik dus geslaagd voor ben😊
Als je meer over de inhoudelijke kant van deze functie wilt weten, kijk dan zeker even het interview dat ik met Priscilla Janssens had terug. Priscilla vervult deze functie al sinds 2004 en was de eerste vrouwelijke UEFA Venue Director, voor mij echt een rolmodel.

Dit werk zal een aantal dagen per maand in beslag nemen, dus ik zal dit gewoon blijven combineren met KICK-ES, wees niet bang😉

Ik nam een podcast op het stellen van doelen;  als je deze helemaal wilt beluisteren, dan kan dat hier (je kunt ‘m ook vinden op Spotify of Apple Podcasts).

In het kort samengevat, hoe stel ik dan doelen? Dit kan voor iedereen anders zijn, maar dit is wat werkt voor mij:

 • Wees concreet in je doel, hoe concreter hoe beter.
  Sommigen gebruiken hiervoor de SMART-methode; waarom ik dat niet doe, kun je horen in de podcast
 • Schrijf het op; ik schrijf zoals gezegd bijvoorbeeld per jaar op wat ik wil bereiken – en op dit moment hangen deze doelen boven mijn bureau dus zie ik deze dagelijks voor me.
 • Zie het als een GPS: als jij niet intoetst waar je naartoe wilt, dan kom je ook niet op de plek van bestemming.
 • Bedenk welke stappen je kunt zetten; welke tools heb je nodig? Wie kan je hierbij helpen? Soms kan dit lastig zijn, omdat je het niet volledig in eigen hand hebt. Een marathon lopen is bijvoorbeeld wat makkelijker volledig zelf in te plannen dan een nieuwe baan. Maar dan nog: welke stappen kun jij zetten zodat jij de persoon bent waar ze eigenlijk niet omheen kunnen?
 • Deel je doelen met anderen; zodat ze je kunnen helpen en ook voor accountability
 • Grijp hierbij de kansen die voorbij komen; ik was bijvoorbeeld eigenlijk een beetje ‘overgekwalificeerd’ voor mijn eerste baan in de sport, maar wilde het zo graag dat ik bereid was om alles te doen, zelfs de vuilnisbakken buiten te zetten (maar dat heb ik uiteraard niet gezegd in mijn sollicitatie😉)
 • Deze kan wat zweverig klinken, maar manifesteer, visualiseer het, zie het voor je alsof het al zo is; als jij een doel voor ogen hebt en er dagelijks mee bezig bent, dan gaan je hersenen hier ook mee aan de slag:
  Denk hierbij aan de quotes van Henry Ford, “whether you think you can or you can’t, you’re always right” en aan die van Walt Disney “if you can dream it, you can do it”
 • Zorg dat je elke dag een klein stapje richting je doel zet
 • Vier je successen. Kijk af en toe eens om naar de stappen die je al gezet hebt en wees trots op jezelf.
   

Tenslotte, over doelen stellen gesproken, soms moet je doelen bijstellen: ik had onlangs een pilot-groepsprogramma aangekondigd voor vrouwen die voelen dat ze nog niet alles uit zichzelf halen; die beren op de weg zien; die het idee hebben dat ze klaar zijn voor een volgende stap, maar niet goed weten hoe ze die moeten nemen. Vrouwen die met veel meer zelfvertrouwen hun werk willen doen. Die de wereld willen laten zien wat zij waard zijn! 

Ik heb echter gemerkt dat een groepsprogramma op dit moment lastig in te plannen is i.v.m. de vakanties, dus ik heb besloten dat ik dit voorlopig als 1-op-1-programma aan zal bieden.
Heb je interesse? Wil je hierover meer horen? Reageer dan even op deze mail, dan stuur ik je de info toe en kunnen wij een match-gesprek inplannen.

Dan ga ik nu snel richting de Johan Cruijff Arena; hopelijk bereiken onze mannen ook weer vaak het doel! 

Een mooie week gewenst!
 
Hartelijke groet,
Esther

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *