Interview,  Vrouwen in sportbesturen

Secretaris LNVS en CSV Zwarte Pijl Peggy Sno: ”Ik ga het gewoon doen, zodat ik ook een voorbeeld voor multiculturele vrouwen kan zijn”

Ondanks dat er de afgelopen jaren meer aandacht is gekomen voor diversiteit in Nederlandse sportbesturen, blijft het aantal vrouwen in deze besturen toch achter op het aantal mannen. Voor deze rubriek spreken we daarom met vrouwelijke sportbestuurders. We vragen hen naar hun verhaal en welke tips zij hebben voor vrouwen en besturen. Vandaag spreken we met Peggy Sno.

Peggy is vier keer in de week in de sportschool te vinden, maar heeft geen directe link met voetbal. Ze is wel ‘voetbalmama’ van haar veertienjarige zoon. Toch is Peggy inmiddels een jaar actief als secretaris bij de Rotterdamse voetbalclub CSV Zwarte Pijl. Dit doet ze naast haar werk als accountant. Ze kwam bij de Rotterdamse club terecht door goede vriend meneer Purperhart, die vol lof over zijn club praatte. Daarnaast is Peggy sinds kort bestuurslid bij het Landelijk Netwerk Vrouwen in de Sport (LNVS).

Je bent dus door een goede vriend bij CSV Zwarte Pijl terecht gekomen.
Ik woon zelf in Spijkenisse en die club zit in Rotterdam, dus ik had eigenlijk helemaal niks met die club te maken. Maar omdat hij met zoveel lof over zijn club sprak, had ik zoiets van: ik zou willen kijken of ik daar iets in kan betekenen. Dus ik ben gaan vragen: hoeveel mensen zitten er in het bestuur? Hebben jullie nog mensen nodig? Het balletje is gaan rollen en hij is dat gaan vragen aan de voorzitter. Hij zei: ‘’misschien is het een goed idee om eens met Peggy om tafel te gaan zitten en te kijken of het iets voor jullie is.’’ Zo is het begonnen.

Toen ik eenmaal als secretaris bij CSV Zwarte Pijl actief was, kwam de opleiding van de KNVB op mijn pad: Besturen met impact. Daar heb ik Erna Truijens ontmoet, zij is voorzitter bij het Landelijk Netwerk Vrouwen in de Sport. We zijn met elkaar in gesprek geraakt en zij heeft mij gevraagd of ik secretaris wilde worden bij het Landelijk Netwerk.

Peggy Sno (l) samen met Erna Truijens (r)

Je hebt uiteindelijk ‘ja’ gezegd en bent nu secretaris bij het LNVS. Wat waren jouw motieven hiervoor?
Er zijn heel weinig vrouwen die een bestuursfunctie hebben in de sport. Maar ik zie ook heel weinig multiculturele dames in het bestuur. Het zijn vaak grijze, witte mannen. Dus toen dacht ik: ik ga het gewoon doen, zodat ik ook een voorbeeld voor multiculturele vrouwen kan zijn.

Bij het Landelijk Netwerk ben je nog niet zo lang actief, maar bij CSV Zwarte Pijl al wel. Wat heeft die periode je tot nu toe gebracht?
Ik ben inderdaad nu een jaar actief bij CSV Zwarte Pijl en het heeft mij veel gebracht. Vooral heel veel informatie. Ik heb weinig verstand van voetbal, dus ik heb veel termen en spelregels geleerd. Ik heb er ook veel sociale contacten aan over gehouden met verschillende mensen op de club. Ik bleef vaak op de achtergrond, maar de opleiding van de KNVB heeft mij geleerd om meer op de voorgrond te treden. Dus meer in contact te komen met mensen en erop af te stappen.

Wat zijn tips die je kunt mee geven aan vrouwen die ook graag bestuurslid willen worden?
Je moet geloven in je eigen kracht. En als iemand je een hand toereikt, dan moet je die aanpakken met honderd procent. En niet twijfelen of je het kan, gewoon doen. Gaandeweg leer je het een en ander.

Als de bestuursleden zich meer onder de ouders begeven en een praatje met ze maken, dan weet je ook of ze een bijdrage willen leveren. Dus ga niet alleen in een kamertje zitten, maar begeef je onder de mensen

En wat zou je willen meegeven aan besturen die meer diversiteit in het bestuur willen hebben?
Sowieso goed communiceren. Praat bijvoorbeeld met de ouders. Er zijn vaak veel ouders die iets willen doen voor de club, maar zelf de stap niet durven te zetten richting het bestuur. Als de bestuursleden zich meer onder de ouders begeven en een praatje met ze maken, dan weet je ook of ze een bijdrage willen leveren. Dus ga niet alleen in een kamertje zitten, maar begeef je onder de mensen.

Hoe zie jij zelf de toekomst van diversiteit binnen sportbesturen?
Ik hoop van harte dat er meer diversiteit komt binnen sportbesturen, en dus ook meer vrouwen. Maar we moeten elkaar ook de kans geven en elkaar helpen. Ga het maar gewoon doen en kijk maar waar het schip strandt. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.