Interview,  Over de grens

UEFA Host Broadcast Venue & Operations Coordinator Rosanne Elzinga: ”Je leert veel van mensen in het algemeen, maar al helemaal als ze uit een ander land komen”

Voor deze rubriek spreken we met vrouwen die Nederland hebben verlaten om hun loopbaan voort te zetten in het buitenland. Vandaag spreekt Esther met Rosanne Elzinga. Een dame die na haar studie Journalistiek aan de slag ging in de televisiewereld. Eerst bij productiebedrijven en commerciële zenders als producer en vervolgens in diezelfde rol bij de NOS. Na drie jaar bij de NOS diende de kans zich aan om te werken bij UEFA voor het EK voetbal 2020. Rosanne pakte deze kans met beide handen aan en woont inmiddels al ruim twee jaar in Zwitserland.

Hoe is dat proces gegaan van je vertrek bij de NOS?
Ik wil mijzelf blijven ontwikkelen en uitdagen. Ik wilde dus niet te lang op dezelfde plek blijven, want dan heb ik het gevoel dat ik stil sta. Ik kreeg wel eens kritiek tijdens mijn werk: “Je wil zo graag, maar het is oké om soms een tijdje gewoon je werk te doen”. In het laatste jaar heb ik alleen maar grote projecten mogen doen, dus dat was top om mee af te sluiten! Ik heb veel geleerd in het jaar voordat ik wegging.

Terwijl ik met die projecten bezig was, zag ik op LinkedIn toevallig een vacature voorbij komen van een functie bij UEFA. Er stond zoiets bij als: “Is dit niet iets voor u?” Het kwam deels overeen met wat ik bij de NOS deed: organiseren en werken in een tv-team. Vervolgens zag ik de functiebeschrijving en had ik zoiets van: dit is eigenlijk precies wat ik zou willen en wat ik zou kunnen. Toch was het voetbalaspect nieuw voor me. Ik heb vol enthousiasme gereageerd, niet wetende dat ze mij ook echt zouden aannemen. Na een selectieproces van een aantal maanden, ben ik in december 2018 begonnen bij UEFA.

En hoe is dat?
Leuk! Het werk is interessant, ik mag veel reizen (pre-COVID), ik kan mijn professionele ervaring goed inzetten en ik leer veel nieuwe dingen, zeker wat betreft het organiseren van grote sportevenementen en de voetbalwereld. Het is een internationale organisatie, dus er zijn veel mensen met verschillende achtergronden. Ik geloof dat er nu 50 verschillende nationaliteiten werken. Je leert veel van mensen in het algemeen, maar al helemaal als ze uit een ander land komen.

Kun je een voorbeeld noemen van wat je dan leert?
Als je in Nederland woont en werkt ben je gewend dat alles goed geregeld is. Maar als je met een collega uit een ander land spreekt, uit Zuid-Afrika of Spanje bijvoorbeeld, dan hoor je dat dat voor hen heel anders is. Alle vooroordelen die je hebt over bepaalde mensen, over bepaalde nationaliteiten en culturen, zijn in één keer verdwenen. Als je ze leert kennen, dan weet je dat het heel anders in elkaar zit.

Als mijn moeder nu mijn mails zou lezen, dan zou ze zeggen: “Het is allemaal verpakt in nette woorden.”

Is er bijvoorbeeld iets wat je in Nederland wel doet, maar in Zwitserland niet?
In Nederland waarderen ze het als je een beetje brutaal bent en voor jezelf opkomt. In het buitenland is dat echt anders, daar moet het op een meer beleefde manier. Ik ben altijd eerlijk en ik ben open-minded. Maar dat is niet iedereen, dus je moet wel rekening houden met dat sommige mensen anders zullen reageren. Ik ben altijd direct geweest en dat ben ik nog steeds, maar ik probeer het wel vriendelijk te brengen. Ik merk bijvoorbeeld dat wanneer ik een mail stuur, ik altijd begin met: “I hope you are well”. In Nederland kom je meteen to-the-point. Het is een verschil in aanpak, maar dat neem je heel snel over. Als mijn moeder nu mijn mails zou lezen, dan zou ze zeggen: “Het is allemaal verpakt in nette woorden.”

Het is nu natuurlijk een rare tijd, maar hoe zien jouw dagen er normaal gesproken uit?
De dagen zijn vol. Zeker als je wat verder in het proces zit, naar het toernooi toe, dan hebben we veel meetings om dingen te stroomlijnen. Ik houd mij op dit moment vooral bezig met losse evenementen die ik in de aanloop naar het EK moet organiseren. Workshops bijvoorbeeld, voor alle freelancers en leveranciers die we inhuren voor het toernooi. Verder maak ik de grote tijdlijn voor het EK, dat is een enorm Excel-bestand. Dus nu hangt er een grote planning aan de muur, die begint in maart en gaat door tot de weken na de finale. Daar staat alles in wat er gebeurt, bijvoorbeeld wanneer de crew voor de bekabeling arriveert en wanneer de camera’s geleverd worden, maar ook wanneer ons team begint in het stadion en op welke dagen de mediatribune gebouwd gaat worden. Dat is een beetje mijn mega project.

Je hebt nu een tijdelijk contract bij de UEFA. Wat zijn je toekomstdoelen?
Ik wilde weten of ik sport en evenementen leuk vind, maar dat vind ik dus heel leuk! Ik zit daar echt op mijn plek. Dus als het kan zou ik zeker langer bij UEFA willen blijven. Misschien nog een EK doen als dat kan. Ik zou bijvoorbeeld ook wat meer operationele rollen willen aannemen. Als je wat langer bij UEFA zit, kun je dat gaan combineren. Dan volg je bijvoorbeeld een voetbalclub in de Champions League. Zolang zij in de Champions League zitten, heb je een operationele rol in het tv-team. Die kans bieden ze bij UEFA zeker, maar ik ben te druk met het EK om dit soort dingen ernaast te doen.

Die rol hoeft voor mij niet per se in het voetbal te zijn. Mijn passie naast mijn werk is de paardensport, eventing om precies te zijn. Een baan bij de FEI (Fédération Equestre Internationale) in Lausanne staat heel hoog op mijn lijstje. Mijn droom is om de paardensport te kunnen combineren met het werk dat ik nu doe.

Vanwege welke eigenschappen hebben ze denk je jou gekozen voor deze functie?
Ze zochten iemand die het overzicht goed kan bewaren en organisatietalent heeft. Ik denk dat ik dat heb. Niet alleen op professioneel vlak, maar ook op persoonlijk vlak ben ik iemand van de lijstjes. Verder waren ze op zoek naar iemand die twee teams met elkaar kon verbinden, omdat deze weinig met elkaar communiceerden. Ze zochten naar een verbindende factor, iemand die open en sociaal is. Ik denk dat ik makkelijk contact leg en gesprekken kan aanknopen. Dat maakt de communicatie tussen beide teams veel makkelijker. Ik probeer op de hoogte te zijn van allebei, zodat als iemand van het ene team mij iets vraagt, ik ook weet hoe dat bij het andere team zit. En uiteraard de tv-ervaring die ik heb, die zochten zij ook. Het is een combinatie van factoren.

Het zou voor iedereen goed zijn om een tijdje in een ander land te gaan werken

Ben je in Zwitserland tegen dingen aangelopen waar je in Nederland minder snel tegenaan zou zijn gelopen?
Nee, het is eerder andersom: het zou voor iedereen goed zijn om een tijdje in een ander land te gaan werken.

Waarom?
Omdat het je zoveel brengt. Het maakt je flexibeler. Het zorgt ervoor dat je meer open bent naar andere culturen. In Nederlandse bedrijven heerst een bepaalde cultuur en als je daar al heel lang in zit, dan merk je dat niet. Maar het is vaak hetzelfde, er zit een bepaald ritme in. Ik denk dat als je eenmaal in het buitenland zit, je dan pas merkt dat het anders kan. Daar word je echt flexibeler van.

UEFA is niet een Zwitsers bedrijf waar ik als enige Nederlander binnenkwam, dat maakte het voor mij makkelijk. Het is een internationaal bedrijf en veel mensen zijn ongeveer gelijktijdig met mij begonnen. Dus op de nieuwkomersdag ontmoette ik meteen al twee van mijn vrienden waar ik de rest van de week elke avond bier mee heb gedronken. En nu nog doe, als de cafés weer open zijn. Zolang je sociaal bent en er open voor staat is het heel makkelijk om contact te maken, want iedereen heeft hetzelfde achtergelaten om hier opnieuw te beginnen.

Wat voor tips heb je voor mensen die ook in het buitenland willen werken?
Spreek je ambities hardop uit. Ik heb altijd gezegd dat ik graag in het buitenland zou willen werken. Het was dus ook geen verrassing voor mensen dat ik wegging. Laat ook je enthousiasme blijken. Wees open en flexibel. En misschien een open deur, maar als je echt iets wil, dan moet je er vol voor gaan. Soms dient een kans zich aan waarvan je denkt: is dit wel de goede timing? Maar als het is wat je wil, dan moet je het gewoon doen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.