Interview,  Vrouwen in sportbesturen

Bestuurslid Triathlon Bond Nanette Hagedoorn: ‘’Je hoeft niet perfect te zijn om zo’n functie te bekleden, je kunt het ook gaandeweg leren’’

Ondanks dat er de afgelopen jaren meer aandacht is gekomen voor diversiteit in Nederlandse sportbesturen, blijft het aantal vrouwen in deze besturen toch achter op het aantal mannen. Voor deze rubriek spreken we daarom met vrouwelijke sportbestuurders. We vragen hen naar hun verhaal en welke tips zij hebben voor vrouwen en besturen. Vandaag spreken we met Nanette Hagedoorn.

Nanette is sinds kort bestuurslid van de Nederlandse Triathlon Bond. Na zo’n achttien jaar bij Kenniscentrum Sport gewerkt te hebben en vervolgens o.a. de gemeentes Ede en Nunspeet geholpen te hebben bij de sportakkoorden, kwam dit avontuur op haar pad. De rode draad van haar werk: alles wat ze doet heeft te maken met het begeleiden van mensen en organisaties in groei en ontwikkeling.

Hoe ben je in het bestuur van de Nederlandse Triathlon Bond terecht gekomen?
Ik ben benaderd door Nicole Eyssen, destijds de enige vrouw in het bestuur. Ik heb met haar ooit samengewerkt bij Kenniscentrum Sport. In het bestuur van de NTB hadden ze op een gegeven moment twee plekken vrij, vervolgens heeft zij mij en oud-collega Juul van Rijn benaderd. Het was ook een leuk vooruitzicht om dit samen met Juul te kunnen gaan doen. Vanuit het bestuur hebben ze heel bewust gezocht naar een vrouw, de functie was dus ook vrij lang open. Maar ik vind het tof dat ze de tijd en de moeite hebben genomen om goed te zoeken en niet te denken: ‘’we kunnen geen vrouw vinden.’’ En ik wil natuurlijk het liefst om mijn kwaliteiten gevraagd worden en niet omdat ik vrouw ben, maar ik weet dat ze heel tevreden zijn met wat ik meebreng, dus dat zit wel goed.

Maar ik vind het tof dat ze de tijd en de moeite hebben genomen om goed te zoeken en niet te denken: ‘’we kunnen geen vrouw vinden.’’

Welke afweging heb je gemaakt voordat je ‘ja’ zei op deze vraag?
Ik heb aangegeven dat het niet te veel tijd moet kosten, ik heb het namelijk best druk. Voor mij was de bond heel belangrijk, want het moet wel een sport zijn waar ik affiniteit mee heb. Maar ik vind het ook belangrijk om te weten hoe de mensen in het bestuur, in het team, met elkaar omgaan. Ik kreeg het beeld dat het bestuur van deze bond een heel goed team is samen.

Was het je ambitie om plaats te nemen in het bestuur van een sportbond?
Nee. Ik heb daarom ook meteen een tip voor besturen die meer vrouwen willen: je moet vrouwen echt vragen. Ze komen echt niet zelf op het idee. Het kwam niet echt in mij op. Maar ik wilde graag actief blijven in de sport, dus het kwam wel goed uit. Het was dus goed voor mijn netwerk, om ervaring op te bouwen en op de hoogte te blijven van de sport.

Het was dus goed voor mijn netwerk, om ervaring op te bouwen en op de hoogte te blijven van de sport.

Wat zijn tips voor vrouwen die de ambitie hebben om bestuurslid te worden bij een vereniging of bond?
Ik vraag mij dus af of vrouwen die ambitie hebben. Dus ik kan wel tips geven, maar ik denk dat ik beter tips kan geven aan besturen in de zin van: hoe kun je vrouwen hiervoor warm maken?

Wat zijn deze tips voor besturen?
Neem de tijd om goed in je netwerk te zoeken, ga tijdig op zoek en niet pas als iemand weggaat. Geef niet op, want er zijn vrouwen die willen. En vraag ze ook, en als je ze dan vraagt probeer het dan een beetje aantrekkelijk te presenteren.

Wat is denk je de reden dat vrouwen niet uit zichzelf ingaan op zo’n vacature?
Als ik zo naar mijzelf kijk, dan is het niet zo dat ik denk dat ik het niet kan. Het heeft dus niet te maken met onzekerheid, maar meer dat ik er geen tijd voor had. Maar het past wel bij de ambitie die ik heb om actief te zijn in de wereld van sport en bewegen. Dus wat dat betreft is de stap heel logisch. En ik vind het heel leuk om vrijwillig wat te kunnen bieden.

Ik kan mij ook voorstellen dat er vrouwen zijn die wel graag in het bestuur willen, maar die stap niet durven te nemen.
Ik denk dat vrouwen zichzelf onderschatten. Ze kunnen veel meer dan dat ze zelf denken. Je hoeft niet perfect te zijn om zo’n functie te bekleden, je kunt het ook gaandeweg leren. Ik denk dat vrouwen zich bewust mogen zijn van het feit dat een bestuur blij is wanneer een vrouw dat graag wil. Je moet het dus omdraaien. Vrouwen moeten niet denken: kan ik het? Nee, ze moeten denken: het bestuur moet blij zijn dat ik dat wil doen.

 

Foto door Hank Hendriks

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *