Esther's inspiratieboost

Heb jij al een teflon-laag?

Op de valreep voor het weekend nog even een Inspiratieboost van mijn kant.

Hopelijk ben je net zo van de Olympische Spelen aan het genieten als ik. Tussen mijn werk door probeer ik zoveel mogelijk van de prestaties van “ons” TeamNL mee te krijgen.

Voor mij brengt het ook veel herinneringen omhoog; onder andere aan mijn tijd in Sochi, waar ik in 2013/2014 zo’n vijf maanden doorbracht.
Mijn meest uitdagende project ooit….maar daar zal ik het een andere keer wel wat uitgebreider over hebben.

Wat ik je vandaag wil vragen is: hoe dik is jouw teflon-laag?

Afgelopen week zei ik tegen een van mijn coachees dat ze haar teflon-laag moest gaan ontwikkelen; en dit heb ik de afgelopen weken vaker tegen vrouwen gezegd.

Zij trok zich bepaalde kritiek (en waarschijnlijk was het gewoon feedback) veel te persoonlijk aan.
En hebben we daar allemaal niet wel eens last van?

Mij heeft het in het verleden vaak veel te veel in de weg gezeten. Ik was zo bang om fouten te maken, dat ik op mijn tenen liep en ver over mijn grenzen ging. Ik noemde het perfectionisme, maar dat was het eigenlijk helemaal niet. 
Ik trok mij de feedback veel te persoonlijk aan; in plaats van dat ik zag dat ik iets anders had kunnen doen, vereenzelvigde ik me met de feedback en kwam er meteen een “ik zal wel niet goed genoeg zijn” naar boven. 
Oude triggers; onlangs deelde ik al dat ik een podcast opnam over mijn voormalig perfectionisme, waar dat vandaan kwam en ook hoe ik ervan af gekomen ben. 

Zojuist heb ik een podcast opgenomen over omgaan met kritiek & feedback, over het ontwikkelen van die teflon-laag. Want bij iedereen tegen wie ik dat zeg, zie ik die boodschap écht binnenkomen. “Ja, je hebt helemaal gelijk, ik moet inderdaad een teflon-laag ontwikkelen”.

En hoe zit dat bij jou, hoe dik is jouw teflon-laag? 

Schiet jij meteen in de paniek of zit jij meteen in zak en as als iemand commentaar op je werk levert?
Of doe jij er wat positiefs mee?

Een paar tips wil ik je hier al meegeven:

  • Is de feedback terecht, kun je er wat mee? Ben je het ermee eens? Doe er in dat geval dan wat mee en bedank de afzender voor zijn/haar feedback.
  • Van wie komt de kritiek of feedback? Een quote die ik al eerder heb gedeeld is die van Brene Brown: ” if you’re not in the Arena getting your ass kicked, then I’m not interested in your feedback” 
    Houd dat dus in gedachten als je feedback krijgt of het zelf vraagt aan anderen. Want je gaat de bakker ook geen advies vragen over elektriciteitswerkzaamheden (of andersom). Dus houd dat altijd in gedachten als je advies aan anderen vraagt.
  • Onderzoek waarom het je raakt en wat het is dat je raakt. Is het bijv. je ego die geraakt wordt? Is het een oude pijn die getriggerd wordt?
    Bij mij was bijvoorbeeld de behoefte aan externe waardering, aan dat schouderklopje, het gevoel van “niet goed genoeg zijn” iets dat elke keer getriggerd werd bij feedback, hoe constructief die ook was.
    Ik schoot meteen in de verdediging in plaats van dat ik keek wat ik ermee kon. Inmiddels is dat helemaal veranderd, waarbij ik wel scherp in de gaten houd van wie ik de feedback aanneem. 

Ik kan nog veel meer opschrijven; dat zal ik omwille van de tijd niet doen. Mocht je hier meer over willen horen, luister dan zeker even de podcast

Merk jij nog dat je hier moeite mee hebt? Wil jij je teflon-laag beter ontwikkelen? 
Dan is mijn S.U.C.C.E.S.S. Programma echt iets voor jou.

In dit programma gaan we 3 maanden samen aan de slag met jouw doelstellingen, we onderzoeken je kernwaarden, tackelen je uitdagingen en na afloop van het programma sta jij met veel meer zelfvertrouwen je vrouwtje; ik help je een stevige teflon-laag te creëren, die ervoor zorgt dat de kritiek probleemloos van je schouders afglijdt. 

Interesse? Boek dan een vrijblijvende match call via onderstaande link. 

Tenslotte: ik benoemde hierboven al een aantal podcasts.
Op dit moment doe ik een podcast-challenge, waarin ik 10 werkdagen lang elke dag lang een podcast opneem en plaats. Inmiddels zit ik op dag 5.

Eerder deze week nam ik o.a. podcasts op over mijn 22 event-tips,  een wat persoonlijker verhaal over het zelfgekozen overlijden van mijn vader, deze week 25 jaar geleden en eentje over  investeren in jezelf en wat het je kan brengen (een dikkere teflon-laag dus😉), leuk luistervoer voor het weekend. 

Ik wens je een mooi (Olympisch) weekend toe!

Meer inspiratie ontvangen? Schrijf je nu in voor de KICK-ES Inspiratieboost

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.