Esther (links) en Priscilla (rechts) tijdens WEURO 2017
Connectie,  Esther & Priscilla,  Events,  Inspiratie,  Kick ass ladies,  Sport

De maandelijkse avonturen en meningen van Esther & Priscilla – januari 2019

Lees hier de voorgaande blog: december 2018

Priscilla: Hoi Esther,
Dat zijn goede berichten! Dank ook voor je felicitaties voor mijn aanstelling bij het WK vrouwenvoetbal. Na de loting in Parijs werd ik aan ‘Parijs’ toegewezen, oftwel, ik ben tijdens het WK verantwoordelijk voor de organisatie van alle wedstrijden in Parijs, inclusief de openingswedstrijd. Vanaf 28 mei zal ik daar gelegerd zijn. Na de laatste wedstrijd in Parc de Princes, dat eigenlijk ‘ Parc des Princesses’ gedoopt zou moeten worden voor dit toernooi, vlieg ik naar Nice voor de wedstrijd om plaats drie en vier. Op 7 juli vlieg ik dan weer thuiswaarts, ook altijd weer een heerlijk moment. Heb jij al nieuws over een mogelijke aanstelling voor het WK of hoor je dat pas later? Als je niet aangesteld wordt, verwacht ik minstens dat je een wedstrijdje bij me komt kijken!

Esther: Wow, wat super! Niet meer dan terecht, maar ook een eer om de General Coordinator te zijn bij o.a. de openingswedstrijd. Ik ben sowieso bij het WK Vrouwen, al dan niet in een officiële rol. Ik zat maandag om 12:00 achter de computer om mijn kaartjes te kopen en ik ben een van de gelukkigen die passe-partouts heeft bemachtigd.
Er waren hele lange wachtrijen en taferelen zoals tijdens het WK voetbal 2006 en EK voetbal 2008, wat een bizar mooie ontwikkeling voor het vrouwenvoetbal in Nederland!
En natuurlijk kom ik je ook graag opzoeken in het Parc des Princesses.
Nog even terug komend op de vorige keer: ik had je toen de vraag gesteld over het UEFA/FIFA Women in Football Leadership Programme. Slechts 5% van de mid-level of topmanagementfuncties in de voetbalwereld worden door vrouwen ingevuld. Hoe kijk jij hier tegenaan? Wat is volgens jou de reden hiervan? En wat kunnen we hieraan doen?

Priscilla: Heel erg leuk wanneer je langskomt! Ik kan je dan ook de operatie een beetje laten zien.
Als antwoord op je vraag over aantal vrouwen in managementfuncties in de voetbalwereld: ik denk dat dit inderdaad klopt, vind het zelfs aan de hoge kant als je dat in Nederland bekijkt. Op zich werken er bij de clubs en bonden best veel vrouwen, maar met name in het lagere en soms middenkader. Zodra je in het management- of directieniveau komt, neemt het aantal vrouwen schrikbarend af. Misschien is dit een erfenis uit het verleden, maar het is wel heel belangrijk dat men zich hier bewust van is en er actief beleid wordt gevoerd om deze situatie gelijkwaardiger te maken. Er wordt in andere vakgebieden weleens gesproken over een quotum voor het percentage vrouwen. Ik ben hier zelf geen voorstander van maar ik denk wel dat clubs en bonden veel
zouden kunnen doen om het aantal vrouwen in hogere posities te bevorderen. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan mentorprogramma’s. Ook moeten vrouwen in mijn optiek zelf assertiever deze banen nastreven en de toewijding hebben, bijvoorbeeld in het aantal uren werken, die deze banen vragen. De hogere banen (met name in de sportwereld) vragen dat je veel uren aanwezig bent, de wedstrijden zijn immers in het weekend en/of ’s avonds. Die tijd moet je bereid zijn vrij te maken en dat lukt bijvoorbeeld niet met een deeltijdbaan. Hoe denk jij hierover?

Esther: Ik ben ook geen voorstander van een opgelegd quotum, maar ik vind wel dat er iets moet veranderen. Het probleem is dat er nu vaak in dezelfde vijver gevist wordt, terwijl er mijns inziens eens naar ‘de zee’ gekeken moet worden, waarin veel meer verschillende vissen zwemmen. Diversiteit is juist zo goed. De sportwereld en zeker de voetbalwereld is nog vrij conservatief en ik denk dat daar nog veel winst te behalen valt. Ik ben het met je eens dat vrouwen hierin zeker assertiever dienen te worden en zich meer dienen te profileren, maar zelfs dan worden ze lang niet altijd gezien of gehoord.
Wat zou helpen is om een databank voor vrouwen in de sport aan te leggen. Ik heb daar ooit over gelezen, maar hoor er de laatste tijd eigenlijk weinig over. En een mentorprogramma is zeker een aanrader, dat is iets wat ik ook terug hoor in de interviews met de vrouwen in de sport tot nu toe en waar ik me wat meer in wil verdiepen.
Toevallig ben ik net het boek “Nice girls don’t get the corner office” aan het lezen. Ik was daar nieuwsgierig naar, maar was in eerste instantie een beetje bang voor allerlei clichés. Die zitten er ook in, maar er staan ook heel veel herkenbare waarheden en nuttige tips in. Helaas is dit nog steeds vrij actueel (en niet alleen in de sportwereld), ook al is het oorspronkelijke boek al 42 jaar oud.
Over het profileren gesproken: zelf heb ik ook lang gedacht dat als ik mijn werk maar gewoon goed zou doen, ik wel weer zou worden benaderd voor een volgende project. En dat is in sommige gevallen zeker gebeurd, maar vaak is het toch echt een kwestie van je mond opentrekken en je interesse kenbaar maken en ik denk dat vrouwen dat over het algemeen net wat te weinig doen.
Stapje bij beetje gaat het wel de goede kant op; dat FIFA bijvoorbeeld een vrouwelijke Secretary General heeft aangesteld, vind ik een heel goed teken. En bijvoorbeeld jouw aanstelling tijdens het WK in Rusland heeft ook weer een glazen plafond doorbroken. 

Hoe gaat het trouwens met je story-telling afspraken? Mag ik binnenkort je verhaal komen beluisteren?

Priscilla: Grappig dat je daarnaar vraagt; ik heb vorige week weer een afspraak daarover gehad. Ik werd na het WK in Rusland een aantal keer benaderd om een presentatie te geven of een televisieoptreden te doen. In eerste instantie doodeng natuurlijk, maar ik vond en vind wel dat ik het moet doen. Niet zozeer omdat ik mijzelf zo leuk en interessant vind, maar wel om te laten zien dat deze functies dus haalbaar zijn voor vrouwen. In ieder geval had ik de presentatie toegezegd, maar toen moest ik de weg er naartoe bewandelen, oftewel; hoe pak ik dat aan? Om die reden heb ik een coach storytelling in de arm genomen. Zij helpt mij mijn verhaal vorm en structuur te geven en dat helpt erg goed. Wat wil je vertellen, wat wordt de lijn van je verhaal. Maar ook: wat doe je aan, hoe en waar sta je op het podium, waar gebruik je wel (en juist niet) een grapje? Ontzettend leuk om te doen!

Heb jij weleens een presentatie gegeven over je eigen werk of leven, en zo ja, hoe heb jij dat toen voorbereid?

Dan jouw grote project nu. Over veel uur werken gesproken! Volgens mij ben je nu bijna permanent in Frankrijk voor Tomorrowland Winter, toch? Hoe gaan de voorbereidingen daarop en hoe vergelijkt zich dit evenement tot een voetbaltoernooi?

Esther: Ik vind jou en jouw verhaal wel erg leuk en interessant, terwijl ik het WK zelf ook van dichtbij heb mogen meemaken; ik kan me voorstellen dat het voor anderen helemaal interessant is om te horen. Dus heel goed dat je hiermee aan de slag bent gegaan en ben erg benieuwd naar je ervaringen en tips hierover!
Zelf heb ik regelmatig gastcolleges gegeven, in het begin niet altijd naar mijn eigen tevredenheid, maar zoals mijn eerste manager ooit zei: gewoon doen en blijven oefenen. Ik heb daar een paar maanden geleden toevallig een blog over geschreven.
Momenteel ben ik inderdaad veel in Frankrijk; terwijl ik dit stuk typ, zit ik in het vliegtuig terug. Afgelopen week weer een site visit gehad en vanaf volgende week ben ik continu in de Alpen tot en met Tomorrowland Winter, dat in de week van 9 – 16 maart plaatsvindt. Het is een uitdagend project, vooral omdat het de eerste keer is en omdat er tot op heden nog nooit een dance event op zo’n grote schaal op een wintersportbestemming is georganiseerd. Mensen kunnen voor die week alleen een pakketreis kopen, dus accommodatie, skipas en toegang tot het festival. De hele berg – dat wil zeggen Alpe d’Huez en de omliggende dorpen Auris, Oz en Oisans, Vaujany en Villard – is dus Tomorrowland Winter-bezoeker. En dat zijn mensen van over de hele wereld, er kunnen in theorie zelfs mensen bij zijn die nog nooit sneeuw gezien hebben.
Wij moeten ervoor zorgen dat alle gasten op een zo gastvrij mogelijke manier ontvangen worden en dat het zo soepel mogelijk verloopt en dat is een hele operatie met deze aantallen bezoekers. Werkinhoudelijk vind ik er meer overeenkomsten dan verschillen in zitten ten opzichte van sportevenementen. Ik heb natuurlijk diverse verschillende rollen gehad en dit is qua invulling net weer anders, maar qua projectplanning is het gelijk aan mijn eerdere projecten.
Helaas betekent dit wel dat ik de theatervoorstelling “Pieken en Falen” moet missen. Ik vind het erg jammer dat ik er niet bij kan zijn, ik vond de vorige twee edities meer dan de moeite waard. Ik hoor de volgende keer graag van je hoe het was!

Priscilla: Ik laat je zeker weten hoe het was. Ik heb weer hoge verwachtingen en hoop dat de gasten en publiek genieten van de verhalen en inzichten die we delen vanuit de sport.
Wow, Tomorrowland Winter klinkt als een waanzinnig groot project! Kan me voorstellen dat je hier je eventtanden wel in kunt zetten!
Ben jijzelf eigenlijk een festivalganger? Ik ging vroeger (toen ik rond de 20 was) weleens naar Pinkpop en Parkpop. Vorig jaar toevallig naar Tuckerville in Enschede geweest, dat was ontzettend leuk, maar in geen enkel opzicht te vergelijken met de omvang van dit event! Ik ben benieuwd hoe groot het team is dat je aanstuurt? Zijn het allemaal Nederlanders? Wat is jouw aanpak wanneer je het team voor de eerste keer ontmoet?

Dan ben ik ook nog benieuwd of je eigenlijk Frans spreekt. En hoe belangrijk vind jij het om de lokale taal te spreken waar je aan het werk bent? 
Genoeg vragen om de volgende keer te antwoorden, succes en tot mails!

 

Esther Huijsmans en Priscilla Janssens zijn ervaren professionals in de sport- en eventwereld. Maandelijks delen zij hun ervaringen op KICK-ES.
Priscilla is sinds 2011 Operationeel Directeur van de Topsport Community. Tevens werkt zij sinds 2004 voor UEFA als Venue Director bij Champions League en Europa League wedstrijden en bij de vrouwelijke eindtoernooien; sinds enige jaren vervult zij deze rol – in dit geval General Coordinator (GC) genoemd – ook bij FIFA eindtoernooien. Tijdens het FIFA WK voetbal 2018 in Rusland was zij een van de twee vrouwelijke GC’s, een unicum in de geschiedenis van FIFA.
Esther heeft ruim 15 jaar ervaring in sportevenementen, in diverse rollen. Op haar tracklist staan o.a. de Olympische Spelen, het EK en WK voetbal en de Europese Spelen. Recent werkte zij als FIFA Marketing Venue Manager in Volgograd en als Venue Manager Breda bij het EK Vrouwenvoetbal 2017. Tijdens dat event was Priscilla aangesteld als UEFA Venue Director, ook in Breda, en ontstond er naast de werkrelatie een mooie vriendschap.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.