Inspiratie,  Sport

8 Tips voor mensen die in de sport willen werken

Regelmatig word ik gevraagd voor een koffie-afspraak omdat mensen ook graag “iets in de sport’” willen doen en willen weten op welke manier ze dit ook voor elkaar kunnen krijgen. Helaas moet ik deze mensen teleurstellen: net als voor atleten, is er geen “easy way to success”; ik kan je geen gouden tip geven over hoe je bijvoorbeeld mee mag werken aan het FIFA WK Voetbal. Wel wil ik een aantal tips geven die je kunnen helpen om de eerste stappen in de sportwereld te zetten.

Tip 1: bedenk goed wat je wilt
Denk goed na over wat het is dat je aantrekt in de sportwereld. Natuurlijk is het ontzettend leuk (althans, dat vind ik), maar idealiseer het niet. Veel mensen denken dat het interessant is omdat je altijd vooraan kunt zitten bij sportwedstrijden; wat men zich niet realiseert is dat de kans groot is dat jij druk aan het rondrennen bent op het moment van de wedstrijd, en jij helemaal niets meekrijgt van wat er gebeurt op het veld. Als dat je beweegreden is, dan kun je beter een toegangskaart kopen.

Ook is het hard werken en maak je lange dagen; daar moet je tegen kunnen. Op de vooravond van het FIFA WK Voetbal 2014 in Brazilië, de dag voor de openingswedstrijd, reed ik om 3:00 ’s nachts vanaf het stadion naar huis; een rit van 45 minuten door de metropool São Paulo. En dat was niet het meest bizarre, ik zat ook nog eens aan de telefoon met ons hoofdkantoor (in dezelfde tijdzone). Ja, ook dat is #eventlife;-)

Bedenk dus goed welke onderdelen van dit werk je aanspreken.

Opening Ceremony, Winter Olympic Games Sochi 2014

Tip 2: denk na over wat je ideale baan is en welke stappen je kunt zetten
Ben je nog steeds laaiend enthousiast en wil je niets liever dan werken in de sport, bedenk dan wat je ideale baan zou zijn en welke stappen je kunt zetten richting deze baan. Wil je sportmarketeer worden, event manager, bij een sportbond werken of liever aan de slag als trainer/instructeur? Er zijn legio mogelijkheden en hoe beter je voor ogen hebt wat je wilt, hoe gerichter je stappen kunt zetten.

Tip 3: solliciteer
Het klinkt heel eenvoudig en dat is het ook. Ook in de sportwereld zijn er veel vacatures en hier kun je gewoon op solliciteren. Net als in andere branches, zijn er in de sport altijd junior posities beschikbaar. Daarnaast zijn er veel functies waar je ervaring voor nodig hebt of gewenst is, maar met enthousiasme of een goede motivatie waarom jij toegevoegde waarde biedt voor deze functie kun je een eind komen. Houd ook toernooien in de gaten. Hier is vaak tijdelijk personeel nodig en dit kan een mooie start van je sportcarrière zijn.

Triathlon Finish Gantry, Baku 2015 First European Games

Tip 4: meld je aan als vrijwilliger
Een manier om een kijkje achter de schermen te nemen, ervaring op te doen en je netwerk uit te breiden is om je aan te melden als vrijwilliger bij een sportevenement.
Dit biedt je een unieke ervaring die je je leven lang zult herinneren, je kunt ontdekken wat je leuk vindt en last but not least, is het vooral ontzettend leuk. Lees hier over mijn ervaringen als vrijwilliger, voor mij de start van mijn carrière in de sport.


Tip 5: meld je aan als stagiair
Aansluitend op tip 4, kun je ook besluiten om je aan te bieden als stagiair. Financieel kan het wat minder aantrekkelijk zijn, maar omdat je langere tijd betrokken bent bij een organisatie of project, krijg je vaak meer verantwoordelijkheid. Je doet langere tijd ervaring op en je werkgever krijgt dus ook een beter beeld van jouw capaciteiten. En jij kunt ze ervan overtuigen dat ze gek zouden zijn om een topper als jij niet aan te nemen.

Egypt - Saudi Arabia, FIFA World Cup 2018

Tip 6: grijp je kansen
Je netwerk en ervaring zijn erg belangrijk in de sport- en eventwereld. Het is dus belangrijk om hieraan te werken. Ik zal niet zeggen dat dit voor iedereen geldt, maar voor mij heeft het gewerkt om af en toe een kans te grijpen waarvoor ik misschien ‘op papier overgekwalificeerd’ was. Zie het als een investering, bedenk wat het je op kan leveren en maak de afweging of het voor jou de moeite waard kan zijn.

Ik ben nog steeds elke dag dankbaar dat ik zelf ooit deze beslissing heb genomen. Mijn eerste project, het FIFA WK tot 20 is voor mij een van de beste leerscholen geweest. Ze zochten in eerste instantie niet iemand met een universitaire opleiding voor de rol van Office Manager, maar ik kreeg deze functie wel aangeboden. Ten eerste was ik in deze rol de spil van de organisatie; ten tweede was er als assistent van de directie voor mij geen betere manier om te zien wat er allemaal speelde tijdens de organisatie van zo’n evenement en tenslotte heb ik mijn eigen takenpakket kunnen creëren. Van de ervaringen opgedaan in deze functie heb ik tot op de dag vandaag profijt.

Olympic Flame, Winter Olympic Games Sochi 2014

Tip 7: bouw aan je netwerk en onderhoud dit
Zelf heb ik bij netwerken lange tijd de associatie gehad van gladde verkopers die visitekaartjes rondstrooiden op netwerkborrels; en dat voor iemand die ooit het boek ‘Ik Netwerk Dus Ik Besta’ heeft geschreven (inmiddels niet meer in de verkoop, alleen tweedehands verkrijgbaar). Zo’n persoon was ik absoluut niet, ben ik nog steeds niet en wil ik ook niet zijn. Inmiddels weet ik wel beter. Netwerken is zeker niet bovenstaande; netwerken is verbinden, connectie zoeken. Netwerken is interesse tonen in de mensen met wie je werkt en contact met ze houden; ofwel het opbouwen en onderhouden van relaties. Dit leidt tot een kwalitatief netwerk, waar ik persoonlijk veel waarde aan hecht. Bijna al mijn opdrachten in de sport zijn via mijn netwerk gekomen. Als jij op zoek bent naar een geschikt persoon voor een nieuw project en je kunt kiezen tussen iemand met wie je eerder hebt gewerkt en goede ervaringen hebt of iemand die via een sollicitatiebrief binnenkomt, wie zou jij kiezen?

De bal klaarleggen voor het WK O20 in Polen

Tip 8: Start je eigen bedrijf, zoek een niche op en positioneer je als expert
Drie voorbeelden van mensen die het heft in eigen hand hebben genomen zijn Leoni Blokhuis, Yvonne Tamminga en Roelien Luijt.

Leoni Blokhuis wilde graag als spelersbegeleider aan de slag. Nadat ze bij bijna alle gerenommeerde bureaus werd afgewezen, besloot ze in 2012 FlowSports op te richten. In eerste instantie was dit topsportbreed; ze begeleidde o.a. Sanne Wevers (turnen), Jelle van Gorkom (BMX) en Niels Kerstholt (shorttrack). Tijdens de Olympische Spelen van 2014 in Sochi ging de eerste rijder bij de relay in het shorttrack onderuit en viel een droom in duigen.
Leoni besefte hoe kwetsbaar sommige sporten zijn en besloot zich alleen nog op voetbal te richten; vanaf 2016 zelfs alleen op het vrouwenvoetbal. Ze merkte dat ze daar het meeste energie van kreeg en wilde zich daarop focussen. Bovendien was ze een expert aan het worden. Dat wilde ze verder uitbouwen.
Anno 2019 begeleiden Leoni en haar team tientallen profvoetbalsters, waaronder OranjeLeeuwinnen Vivianne Miedema, Sherida Spitse, en Shanice van de Sanden.

Een ander mooi voorbeeld is Yvonne Tamminga
Samen met Yvon Roelofs geeft zij leiding aan Sportyv Management & Advies, een ambitieus evenementenbureau gespecialiseerd in het organiseren van grootschalige sportevenementen in Nederland. In 2016 richtte zij Eventmakers op, het landelijke platform voor vrijwilligers in sportevenementen. 
Het idee voor dit platform bestond al lang bij haar. Ze zag bij ieder evenement dezelfde personen die actief zijn als vrijwilliger. Tegelijk zag ze evenementorganisatoren die telkens weer het wiel probeerden uit te vinden op het gebied van vrijwilligersmanagement.
Vanuit die behoefte is Eventmakers ontstaan.

Tenslotte wil ik Roelien Luijt noemen. 
Een aantal jaar geleden kwam ik met haar in contact, ze was toen nog Country Manager bij Repucom. In die functie zag zag ze hoeveel mensen fouten maakten onder druk; dit gebeurde zelfs bij de meest ervaren leidinggevenden. Roelien herkende patronen die ze als (top)sporter ook terugzag tijdens Europacups in het freestyle skiën en de EK’s en WK’s die ze speelde als aanvoerder van het Nederlands ultimate frisbee team. 
Toen ze als manager ontdekte dat er diverse methoden bestonden om mensen te helpen beter om te gaan met stress en druk, die nog niet veelvuldig werden toegepast in het bedrijfsleven, besloot ze het roer om te gooien en richtte ze in 2015 Mind5 Training op. Haar missie is een nieuwe standaard te creëren op het gebied van coaching, leren, trainen en leiderschap en mensen over de hele wereld helpen bij het vinden van hun optimale prestatieniveau.  

Meer dan genoeg mogelijkheden dus om in deze bijzondere en enerverende wereld te werken. Succes met de ontdekkingstocht!

Noot: deze blog is aangepast overgenomen van estherhuijsmans.com

Players Tunnel Breda, UEFA Women's EURO 2017