Interview,  Vrouwen in sportbesturen

Directeur Aflatoun Nederland & bestuurslid Ajax Wendy Nagel: ”Benoem vooral dat je het wil”

Ondanks dat er de afgelopen jaren meer aandacht is gekomen voor diversiteit in Nederlandse sportbesturen, blijft het aantal vrouwen in deze besturen toch achter op het aantal mannen. Voor deze rubriek spreken we daarom met vrouwelijke sportbestuurders. We vragen hen naar hun verhaal en welke tips zij hebben voor vrouwen en besturen. Vandaag spreken we met Wendy Nagel.

Wendy Nagel startte ooit als stagiair bij haar favoriete voetbalclub: Ajax. Na een periode bij Real Madrid, werkte ze elf jaar als manager marketing & events bij de Amsterdamse voetbalclub. Inmiddels is ze directeur bij Aflatoun Nederland, een organisatie die zich richt op de financiële educatie van kinderen over de hele wereld. Wendy was lid van de vereniging Ajax, het contact was nog altijd goed en in 2019 werd Wendy gevraagd of ze het zag zitten om bestuurslid te worden bij de voetbalclub.

Hoe ziet jouw carrière er tot nu toe uit?
Ik ben begonnen als stagiair bij Ajax, een van de mooiste clubs van Nederland. Daarna ben ik naar een andere prachtige club gegaan: Real Madrid. Daar ben ik afgestudeerd. Vervolgens ben ik teruggevraagd door Ajax om de kidsclub op te zetten. Toen werd ik manager branding & events.

Door het organiseren van de afscheidswedstrijd van Edwin van der Sar als projectmanager, kwam ik in contact met de voorzitter van de Laureus Sport for Good Foundation Nederland: prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau. Ik heb met hem gesproken over de ontwikkeling van sportsdevelopment, vervolgens bood hij mij een baan aan als directeur van Laureus Nederland. Dat was een hele mooie uitdaging en daarvoor durfde ik mijn baan wel op te zeggen! Daar heb ik een aantal jaar gewerkt en ontdekte ik dat sport for development een fantastisch mooie sector is. Maar hoe dichter ik bij de projecten kwam, hoe meer ik merkte dat de impact op de kinderen groter mocht zijn. Natuurlijk werk je aan belangrijke thema’s zoals obesitas en gezonder leven, maar ik miste een bepaalde impact bij die kinderen voor de langere termijn. Na wat interim klussen is Aflatoun op mijn pad gekomen. Ik zit hier ontzettend op mijn plek. Een van mijn projecten is om sport en de wereld van de kinderen dichterbij elkaar te brengen. De leidraad bij mij is dus educatie. Ik denk dat heel veel grote wereldproblemen voor een deel voorkomen hadden kunnen worden als mensen op jonge leeftijd wat beter zouden snappen hoe zij zelf en hoe de wereld in elkaar zit.

Wel apart om als eerste vrouw op zo’n positie te zitten, want ik vind het rijkelijk laat. Maar ik kan er nu ook wat aan doen, want als je daar zit mag je er ook wat van vinden

En toen kwam vorig jaar de vraag of ik lid wilde worden van het bestuur van Ajax. Ik kon dus na een aantal jaar weer terugkeren op het oude nest. Ik heb er even over nagedacht, maar uiteindelijk heb ik het wel gedaan. Ik heb er ook helemaal geen spijt van gehad, want het is fantastisch! Wel apart om als eerste vrouw op zo’n positie te zitten, want ik vind het rijkelijk laat. Maar ik kan er nu ook wat aan doen, want als je daar zit mag je er ook wat van vinden. Ik ben er heel erg voor dat vrouwen een kans krijgen, maar ik ben er ook voor dat de juiste mensen op de juiste positie zitten. Dus ik ben niet iemand die heel hard van de toren blaast: ‘’het moet zo!’’

Je bent dus gevraagd om in het bestuur van de vereniging van AFC Ajax te komen, hoe is dat precies gegaan?
Er was destijds een afscheidsfeest voor de financieel directeur, Jeroen Slop. Daar was ik voor uitgenodigd vanuit mijn oude functie, ik heb lang met hem gewerkt. Ik was al lid van Ajax, dus ik kwam vaak op de ledenvergaderingen. Tijdens het afscheid stond ik te praten met toenmalig voorzitter Hennie Henrichs. Hij zei: ‘’Wij zijn op zoek naar nieuwe bestuursleden, want er vertrekken er een aantal dit jaar. We zouden heel graag jou daar neerzetten.’’ Ik voelde mij vereerd! Ik heb altijd wel gehoopt dat ik ooit zoiets voor de club kon doen.

Ik was in eerste instantie niet meteen helemaal om, want ik was verbaasd: nu al? Ben ik daar klaar voor? Ik was zes maanden daarvoor aan de baan bij Aflatoun begonnen, dus ik dacht: kan ik dit wel doen? Want als ik iets doe, dan wil ik daar ook alles voor geven.

Ik heb met wat oud-Ajacieden gesproken, met oud-collega’s, en eigenlijk was iedereen wel enthousiast: ‘’Wij denken dat jij echt wat kan betekenen. En je kan mooie verbindingen leggen.’’ En dat zag ik zelf ook wel zo. Dus na drie/vier maanden heb ik ‘ja’ gezegd.

Wat heeft de periode je tot nu toe gebracht?
Het liep heel anders dan verwacht door corona. Je bent enerzijds de grootaandeelhouder als vereniging, dat doe je achter de schermen. Maar je hebt ook een rol voor de schermen. Je bent het visitekaartje van de club, naast de directie en de raad van commissarissen. Dat betekent dat je bij veel wedstrijden en activiteiten aanwezig moet zijn. Ik had verwacht dat ik de kant van de club wat meer zou zien die ik nog niet heel goed ken, maar door corona viel dat een beetje in het water. Het is jammer dat je door de situatie weinig mensen tegenkomt. Ik wil veel tijd en energie steken in het menselijke contact, maar dat miste ik een beetje het eerste halfjaar na mijn aanstelling. Het eerste jaar brengt hierdoor andere prioriteiten met zich mee.

Wat zijn tips die je kunt geven aan besturen die meer diversiteit willen?
In eerste instantie: kijk op LinkedIn. Ga op zoek naar iemand die competenties heeft die je nog niet aan tafel hebt. Dan weet je al een beetje in welke hoek je moet zoeken. Maar op het moment dat je een vrouw zoekt voor je bestuur, moet je eigenlijk een platform zoals KICK-ES daarvoor gebruiken. Je kunt dus vacatures plaatsen op bepaalde vrouwelijke platformen, waardoor de kans groter is dat meer vrouwen reageren. Onderzoek dus je markt. Waar wil je dat die persoon vandaan komt? Ik heb er een beetje moeite mee als een bestuur zegt: we willen alleen een vrouw in het bestuur. Wat is dan je reden? Een vrouw om het hebben van een vrouw?

Wat zijn tips die je kunt meegeven aan vrouwen die ook graag een sportbestuur in willen?
Benoem vooral dat je het wil. Ik zat natuurlijk al in deze omgeving en ik ben lid van Ajax. Maar als je in een bestuur wilt van een organisatie die je nog niet goed kent, dan is het moeilijker. Ik heb bij Ajax altijd aangegeven: ‘’Ik zou wat willen doen voor de vereniging.’’ Ik weet nog niet zo goed wat ik dan kan doen, maar ik ben lid en dus wil ik wat doen. Dat is dus door hen op een gegeven moment op deze manier ingevuld, maar dat had net zo goed een andere rol kunnen zijn.

Als Leo Beenhakker niet naar Madrid had gebeld, was ik daar niet afgestudeerd

Mijn tip is dus: praten, spreek uit wat je ambities zijn. Ik denk dat wij daar als vrouwen niet zo heel erg goed in zijn. Sommige vrouwen schreeuwen dat wel van de daken, daar krijg ik soms een beetje jeuk van. Maar ik snap wel waarom ze het doen! Niemand doet het namelijk voor je. Er zitten gewoon niet veel vrouwen in dat old boys network. Ze kenden mij al, ik ben eigenlijk al getest in die elf jaar dat ik bij Ajax werkte. Maar ik heb ook wel een beetje mazzel gehad in mijn carrière. Dan kwam ik iemand tegen en die bood mij een baan aan. Ik ben nu hier, doordat ik een hele gave stage heb gehad bij Ajax en voor Real Madrid heb kunnen werken. Als Leo Beenhakker niet naar Madrid had gebeld, was ik daar niet afgestudeerd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.