Inspiratie,  Interview

Oprichter keepersplatform Anouk Bruens: ”Naast dat ik het heel leuk vind om te doen, hoop ik gewoon een paar mensen te bereiken”

Anouk Bruens is pas 19 jaar, maar heeft nu al een succesvol platform dat helemaal gewijd is aan keepen. Met haar Instagrampagina en YouTubekanaal helpt ze andere keepers op weg, daarnaast is ze zelf keepertrainer. Het begon als iets kleins, maar inmiddels maakt ze video’s waarin ze spreekt met bekende keepers en langsgaat bij Eredivisieclubs. Esther spreekt met de keeper van Barendrecht over ondernemerschap, haatreacties en haar idool Loes Geurts.   

Je bent dus een YouTubekanaal gestart, wat moet ik mij daarbij voorstellen?
Ik maak filmpjes over alles wat met keepen te maken heeft. Van tips tot technische dingen, tot materiaal. Alles wat met keepen te maken heeft. Het trainen zelf, maar ook alles daarom heen.

Hoe ben je ertoe gekomen om dit te gaan doen?
Ik maakte al reviews op Insta. Het was gewoon tof; drie per week kreeg ik pakketten binnen met handschoenen. Maar ik ben trainer en dus komen er ook mensen met vragen bij mij. Niet alleen technische vragen, maar bijvoorbeeld ook: ‘’hoe moet ik mijn handschoenen schoonmaken?’’ Eigenlijk is het vanuit daar begonnen, dat ik iets voor hen wilde doen, voor de kinderen die ik training geef. Als ik hen in ieder geval kan helpen, is dat top! Aan de hand van hun vragen ben ik eigenlijk mijn eerste filmpjes gaan maken. Ik heb daar zoveel aandacht voor gekregen, dat ook merken vragen: ‘’Wil je een filmpje van mij maken?’’ Zo krijg ik eigenlijk nu via Instagram steeds meer vragen binnen. Ze vragen dan: ‘’Kun je dit eens gaan uitzoeken? Kun je deze trainer eens gaan interviewen? Of kun je die keeper eens gaan interviewen?’’

Wat zijn de views op YouTube?
Het is okay. Het is veel minder dan op Insta natuurlijk, op YouTube groei je veel minder hard. Maar het blijft groeien. Ik ben het enige onafhankelijke keepersaccount op YouTube in Nederland. Ik ben een van de weinige die dit doet en ook zijn mening geeft. Als ik een handschoen shit vind, dan vind ik hem ook shit.

Anouk tijdens de opnames van een YouTube-video

Je doet dus van alles, maar haal je daar ook opbrengsten uit?
Via Instagram deed ik dat eigenlijk nooit, want ik vond het al super tof dat ik die handschoenen kreeg. Maar op een gegeven moment heb je 500 paar handschoen liggen en denk je: en nu? Ik woon nog thuis, dus ik heb niet heel veel nodig. Ik word betaald per gesponsorde video of gesponsorde Instagram post.

Afgelopen jaar had je een tussenjaar, wat ga je nu doen?
Ik ga Bedrijfskunde studeren aan de Erasmus Universiteit. Ik vind ondernemerschap en dergelijke heel leuk. Bedrijfskunde is een hele brede studie en ik weet nog niet precies welke kant ik op wil, dus vandaar. Maar ik blijf keepen en training geven. En ik hoop dat ik voor mijn filmpjes nog tijd heb, maar dat moet ik gewoon goed plannen.

Wat zijn eigenschappen die jou omschrijven?
Ik ben heel erg gedreven. Als ik een doel heb, stop ik niet totdat ik het heb bereikt. En als ik iets wil, dan begin ik ook gelijk. Dan ga ik gelijk een plan maken op mijn laptop, dan bel ik de mensen die ik nodig heb en dan heb ik het een maand later voor elkaar.

Wat is je doel? Want je wil dat er naast blijven doen, ik denk dat dat zeker mogelijk is.
Ik heb nooit de doelstelling gehad zoals: ik wil een miljoen volgers. Want wat als je die een miljoen haalt? Wat wil je dan? Twee miljoen? Dan ben je nooit tevreden. Iemand die mijn video ziet of mijn post leest, wordt hier waarschijnlijk blij van en stuurt mij een berichtje: ‘’Tof, dit heeft mij geholpen!’’ Ik krijg soms de vraag of ik iemand kan helpen en dan ben ik soms een uur met die persoon aan het praten. Een week later krijg ik dan een berichtje: ‘’Dit gaat nu veel beter.’’ Daar word ik heel blij van! Dus dat is een doel op zich: heel veel mensen helpen. Over keepen wordt gewoon niet zo heel veel verteld. Er is ook heel weinig over te vinden. Naast dat ik het heel leuk vind om te doen, hoop ik gewoon een paar mensen te bereiken.

Volgens mij lukt dat wel, die paar mensen.
Je kunt heel veel views hebben, sommige filmpjes op Insta hebben 50.000 views. Maar ik vind het leuk als ik een DM krijg van een meisje van tien. Of als ik bij een keeperswinkel sta om dingen te passen, dat er mensen mij benaderen om te zeggen: ‘’Je hebt mij echt geholpen’’. Dat vind ik leuk. Het maakt mij niet uit of het er 20.000 of tien zijn. In de keeperswereld is iedereen best wel ‘die hard’, dus iedereen kent je wel een beetje. Ik mocht bij Excelsior en bij Feyenoord opnemen. Ik heb contact met keepers over de hele wereld. Als ik met die mensen contact heb en een interview kan doen, dat is dat iets voor op mijn bucketlist.

Wie staan er allemaal op je bucketlist?
Loes Geurts is mijn idool, die heb ik al geïnterviewd. En als je meer internationaal kijkt, zou ik wel Manuel Neuer van Bayern München, Alisson Becker van Liverpool of de keepercoach van Liverpool willen interviewen. Maar een interview met een keepercoach van een Rotterdamse club, vind ik ook tof. Die heeft namelijk ook zijn eigen manier van denken, iedereen heeft zijn eigen dingetjes. Ik haal daar inspiratie uit. Ik ben zelf ook keeperstrainster. Dus ik haal er dan wat uit, wat ik ook zelf een keer kan proberen. Ik word er gewoon heel blij van als ik die mensen interview. En er wordt gewoon niet zo veel mee gedaan, keeperstrainers krijgen bijna nooit aandacht.

Anouk bij de Rotterdamse voetbalclub Excelsior

Jij zegt: ‘’ik wil mensen inspireren.’’ Wat zou een tip zijn voor mensen die dezelfde stap willen zetten als jij?
Dat je in ieder geval niet naar de cijfers moet kijken. Ik kan wel zeggen: je moet het gewoon doen. Maar dat moet je sowieso, je moet gewoon een keer beginnen. Maar als je dan eenmaal bent begonnen, en je hebt na drie maanden nog steeds geen 100.000 views, dan moet je niet denken: ja, dag, nu heb ik er geen zin meer in. Je moet beginnen vanuit je passie en vanuit het doel dat je wilt bereiken. Je moet kijken naar: heb ik een waardevol iets gecreëerd?

Heb je tegenslagen gehad?
Ik wist al van tevoren dat ik niet snel zou groeien op YouTube, want dat is gewoon heel lastig. Op Instagram kan je sneller mensen bereiken en op YouTube duurt het wat langer. Maar dat wist ik, ik heb mij daarop ingesteld. Dat was geen tegenslag. Ik vind het jammer dat het er niet meer zijn, maar ik focus mij daar niet op. Maar op Insta krijg ik soms wel eens haatreacties.

Hoe ga je daarmee om?
Ik reageer meestal gewoon niet.

Wat voor reacties zijn dat dan?
‘’Je bent een meisje, je weet niks van keepen’’, gewoon dat soort opmerkingen. In het begin kreeg ik veel handschoenen. Ik wilde iedereen helpen, dus tegen iedereen die stuurde: ‘’Ik wil ook nieuwe handschoen’’, zei ik: Ik stuur het op! Heel veel mensen worden je vrienden. Zodra ik iemand nieuws ontmoet en vertel waar ik mee bezig ben, zeggen ze: ‘’Ik heb ook nieuwe handschoenen nodig, heb je ze nog mijn maat liggen?’’ Dat vind ik zo irritant, sluit maar achterin de rij aan.

Ben je tegen dingen aangelopen als vrouw waar je als man geen last van had gehad?
In het algemeen: de voetbalwereld. Vroeger al: ‘’Je bent best wel goed, voor een meisje’’. Dan denk ik: ik train met de jongens, wat is dit? En ik heb natuurlijk in meisjesteams gezeten en dan mochten we altijd ergens op veld 26 achterin spelen. Maar nu ook met mijn platform: ‘’Je bent een meisje, wat weet je nou van keepen?!’’

Je had het eerder al over de keepers die je nog wil interviewen, maar wanneer is het echt geslaagd en heb je bereikt wat je wilde bereiken?
Op het moment dat ik bij grote clubs kan gaan filmen. Dat ik niet twintig mailtjes hoef te sturen, drie keer hoef te bellen en dat ze vragen: wie ben jij eigenlijk? Maar echt het moment dat als keepers weten dat ik ze wil interviewen, dat ze dan zeggen: dat is wel dope.

Ten slotte; heb jij een bepaald motto of quote?
Ik vind Gary Vee heel tof, daar haal ik veel motivatie uit. Gary zegt altijd: ‘’Don’t worry about the numbers’’. Er hoeft maar één iemand jou te zien en je kan doorbreken. Je hoeft maar één post te hebben en je gaat viraal. Maak je dus geen zorgen om de nummers, er hoeft maar één iemand het te zien en dan gaat het gewoon goed.

One Comment

 • Jan Onck

  Hoi Anouk,
  Leuk om te lezen joh 👍
  Keepers zijn de beste sporters in het voetbal, ze hebben de beste sport mentaliteit, ze willen altijd WINNEN💪
  Hopelijk wordt je doelen bereikt.
  De aanhouder wint
  Als ik je ergens mee zou kunnen helpen doe ik dat graag hoor.
  Je weet me te bereiken.

  Grt Jan Onck collega keeperstrainer

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.