Esther (links) en Priscilla (rechts) tijdens WEURO 2017
Connectie,  Esther & Priscilla,  Inspiratie,  Kick ass ladies,  Sport

De maandelijkse avonturen en meningen van Esther & Priscilla – december 2018

Esther: We zijn alweer in de laatste maand van het jaar aangekomen. November was een mooie maand voor het Nederlandse voetbal. De vrouwen die zich gelukkig toch nog hebben weten te plaatsen voor het WK; en de mannen die een verrassende prestatie neer hebben gezet door als eerste te eindigen in hun Nations League poule. Wie had dat gedacht?
Ik ben bij drie van de vier van deze interlands geweest: bij de Nations League wedstrijden Nederland – Frankrijk en Duitsland – Nederland en bij de play-off voor de Oranje Leeuwinnen Nederland – Zwitserland.  Alleen Zwitserland uit moest ik aan me voorbij laten gaan. Het allermooist vind ik elke keer weer de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Een vol stadion, uitverkocht binnen een uur. Wie had dat een aantal jaar geleden durven denken?
Jij hebt deze ontwikkelingen vanaf het begin van dichtbij gevolgd. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Priscilla: Leuk idee van je om deze blog te maken. De afgelopen week was er elke dag wel nieuws rondom het vrouwenvoetbal. Natuurlijk de aandacht rondom Ada Hederberg die als eerste vrouw een Ballon d’Or won, maar wat ook prachtig nieuws is en een beetje werd ondergesneeuwd was dat Visa is ingestapt als eerste wereldwijde sponsor van het meisjes- en vrouwenvoetbal. Dit is mogelijk geworden doordat UEFA de rechten van het vrouwenvoetbal heeft losgekoppeld van het mannenvoetbal. Tot voor kort zaten de rechten van bijvoorbeeld het EK vrouwenvoetbal gekoppeld aan de rechten van het EK mannenvoetbal, je kreeg het vrouwenvoetbal er als sponsor van de mannen als het ware bij. Nu is dat allemaal losgekoppeld en is van al het vrouwenvoetbal een apart pakket gemaakt waar Visa is ingestapt. Heel slim ook van hen want het meisjes- en vrouwenvoetbal groeit snel en als eerste wereldwijde partner (voor zeven! jaar) staan zij nu vooraan. Dit versterkt ook weer mijn idee dat dit loskoppelen ook in Nederland moet gebeuren om zo een partner te vinden die echt kiest voor het meisjes- en vrouwenvoetbal. Hoe kijk jij hiernaar vanuit marketingoogpunt?

Esther: Heel mooi nieuws! Ik kan dit soort berichten alleen maar toejuichen. En ik sluit me volledig bij je idee aan; het moment is nu.
Door het los te koppelen, krijg je partners die bewust voor het vrouwenvoetbal kiezen en hun partnership ook zullen activeren; hier zal het vrouwenvoetbal erg bij gebaat zijn. Wat nu soms jammer is, is dat er helemaal geen activiteiten rondom de evenementen worden ontplooid door partners die het vrouwenvoetbal in een package deal erbij krijgen en dat is zonde.
De sponsorbedragen zullen lager zijn dan voor het mannenvoetbal, maar dit biedt nieuwe, andersoortige partners een mogelijkheid om in te stappen. Een nieuwe doelgroep kan hiermee worden aangesproken, dat zie je al op de tribunes bij de Oranje Leeuwinnen.
Hiervan gaan dan hopelijk niet alleen de Oranje Leeuwinnen, maar het hele Nederlandse vrouwenvoetbal profiteren.
Ik heb trouwens begrepen dat ik je mag feliciteren, wat super dat je weer naar het WK mag! Ik had niet anders verwacht, maar het blijft een eer om voor zo’n functie gevraagd te worden.
Je bent deze maand trouwens nog naar Panama geweest, vertel eens, hoe was dat?

Priscilla: Ik ben nu op Schiphol onderweg naar Parijs. Zonder geel hesje want mijn doel is de loting van het WK vrouwenvoetbal vanavond! Ik ben daar op uitnodiging van FIFA omdat ik komende zomer inderdaad namens hen als General Coordinator verantwoordelijk ben voor de hele operatie in één van de WK stadions. Maar natuurlijk kijk ik met extra interesse naar de loting voor Nederland. Gisteren sprak ik Sarina Wiegman en speculeerden we samen al over de mogelijke tegenstanders, spannend voor iedereen natuurlijk. Wanneer je dit leest, is de loting al geweest, ben benieuwd naar je reactie.

Ik was in Panama voor de play-off wedstrijd tussen Panama en Argentinië. De laatsten hebben gewonnen en zitten vandaag in Pot 4. Lastige tegenstander als we die loten. Zijn technisch, tactisch minder begaafd dan Nederland, maar compenseren dat door elke aanval vol in te gaan met veel harde overtredingen en het uitdagen van de tegenstander, dus iets heel anders dan de Nederlandse speelsters gewend zijn. Heb jij eigenlijk zelf gevoetbald?

En iets anders, jij reist ook regelmatig naar Frankrijk nu, maar wel met een heel ander doel. Vertel eens…

Esther: Ik heb zelf nooit op voetbal gezeten, wel veel op straat gevoetbald met buurjongens en met de hockeytraining gingen we wel eens voetballen. En passief ben ik altijd groot voetbalfan geweest, van jongs af aan geïnteresseerd in voetbal; misschien wel het oudste-dochter-syndroom. En jij?
Ik was afgelopen week inderdaad ook in Frankrijk, bezig met de voorbereidingen voor Tomorrowland Winter. In maart 2019 vindt in Alpe d’Huez dit dance event plaats. Vanuit Sunweb ben ik verantwoordelijk voor de organisatie ter plaatse, een heel mooi project, vooral als dance- en wintersportliefhebber. Wat ik vooral interessant vind is om de overeenkomsten en de verschillen tussen de entertainment- en sportwereld te zien.

Ik heb nog een vraag voor je voor de volgende keer: je hebt waarschijnlijk wel meegekregen dat afgelopen week de UEFA/FIFA Women in Football Leadership Programme plaatsvond.
Volgens hun cijfers wordt slechts 5% van de mid-level of topmanagementfuncties in de voetbalwereld door vrouwen ingevuld. Hoe kijk jij hier tegenaan? Wat is volgens jou de reden hiervan? En wat kunnen we hieraan doen?

Esther Huijsmans en Priscilla Janssens zijn ervaren professionals in de sport- en eventwereld. Maandelijks delen zij hun ervaringen op KICK-ES.
Priscilla is sinds 2011 Operationeel Directeur van de Topsport Community. Tevens werkt zij sinds 2004 voor UEFA als Venue Director bij Champions League en Europa League wedstrijden en bij de vrouwelijke eindtoernooien; sinds enige jaren vervult zij deze rol – in dit geval General Coordinator (GC) genoemd – ook bij FIFA eindtoernooien. Tijdens het FIFA WK voetbal 2018 in Rusland was zij een van de twee vrouwelijke GC’s, een unicum in de geschiedenis van FIFA.
Esther heeft ruim 15 jaar ervaring in sportevenementen, in diverse rollen. Op haar tracklist staan o.a. de Olympische Spelen, het EK en WK voetbal en de Europese Spelen. Recent werkte zij als FIFA Marketing Venue Manager in Volgograd en als Venue Manager Breda bij het EK Vrouwenvoetbal 2017. Tijdens dat event was Priscilla aangesteld als UEFA Venue Director, ook in Breda, en ontstond er naast de werkrelatie een mooie vriendschap.

2 Comments

 • Han van der Zeeuw

  Hi Esther en Priscilla, wat leuk jullie via KICK -ES te volgen en goed te zien dat op het voetbalfront de inbreng van vrouwen steeds belangrijker wordt.
  Priscilla volg ik af en toe op facebook maar Esther was ik uit het oog verloren.

  Ik wens jullie veel succes met het “pionierswerk”.

  Groet
  Han van der Zeeuw

  • Esther

   Hallo Han,

   Wat leuk om van je te horen!
   Hopelijk gaat het goed met je.
   Dank je, we doen ons best, leuk dat je ons blijft volgen!

   Hartelijke groet,
   Esther

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.