Esther's inspiratieboost

Mijn 10 lessen na 10 jaar als zelfstandige

Vandaag 10 jaar geleden schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel: EH Projects was geboren. Ja, een geweldig originele naam, ik weet het😉.
En eigenlijk was het niet eens de eerste naam, ik durf het bijna niet te zeggen, maar de naam waarmee ik me destijds heb ingeschreven was E-strella, wat ster betekent, net als mijn naam. En aangezien ik groot fan ben van de Spaanse taal, leek dat (heel eventjes) een goed idee. Ik heb geloof ik dezelfde week al een naamswijziging ingestuurd 😂

Destijds schreef ik me eigenlijk niet eens in omdat ik altijd al zelfstandige wilde worden, maar meer omdat op dat moment de mogelijkheid er was en het een soort van logisch leek; ik werkte immers altijd al op projectbasis.

Zelf ben ik opgegroeid in een familie waarin het belangrijk was dat je goed je best deed op school en daarna voor het hoogst haalbare ging, in mijn geval was dat de universiteit. Mijn beide ouders hebben wiskunde gestudeerd, dus het is niet vreemd dat ik ook goed ben met cijfers. Omdat mijn ouders destijds zeiden dat ik geen wiskunde moest gaan studeren, want het enige dat je daarmee kon worden was wiskundedocent, ging ik elders kijken.

Ik ben begonnen met econometrie (ja echt) en kwam er al vrij snel achter dat dit niet was wat ik de rest van mijn leven wilde doen.
Vanuit daar ben ik geswitcht naar bedrijfseconomie; waarschijnlijk zul je zeggen dat dat ook niet de meest logische stap is als je kijkt naar wat ik nu doe, maar ik zeg altijd dat het een hele goede basis is geweest.

Zelf heb ik nooit heel veel waarde gehecht aan mijn universitaire diploma, maar het papiertje is wel makkelijk omdat het deuren kan openen die voor anderen gesloten blijven.

Ik ben dus echt opgegroeid met ‘je best doen zodat je een goede baan krijgt’.
Zelfstandige worden en later ook echt gaan ondernemen, was niet iets dat ik met de paplepel ingegoten heb gekregen; en toen ik een aantal jaren later begon met KICK-ES en vooral met de KICK-ES Academy, ontdekte ik hoeveel er nog te leren viel. Ik voelde me echt weer brugklasser en verbaas me er meer en meer over dat we dit allemaal niet op school leren (ik vind ons schoolsysteem hopeloos ouderwets, maar dat is een ander verhaal).

In deze Inspiratieboost wil ik mijn 10 belangrijkste lessen van de afgelopen 10 jaar met je delen. Ik heb er nog veel meer en zou er veel uitgebreider op in kunnen gaan, maar ik moet het kort houden, want het is al een beetje een boekwerk (maar dat ben je inmiddels van mij gewend😉)

1. Stel doelen en spreek ze uit

Maak je doelen concreet en deel ze ook met je omgeving.

2. Heb oog voor iedereen en behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden

Dit is eigenlijk geen les, maar zoals ik in het leven sta. Ga om met ieder persoon zoals je zou willen dat een ander met jou om zou gaan. En dan maakt het niet uit of het de CEO, de beveiliger of toiletjuffrouw is. Behandel iedereen met evenveel respect.

3. Uit je comfort zone zit de groei

Eigenlijk vind ik deze wat cliché maar het is wel zo ongelooflijk waar. De laatste jaren heb ik mezelf continu uitgedaagd, ben ik nieuwe dingen gaan doen, die ik zelf ook doodeng vond, maar daar heb ik wel het meest van geleerd (ook of eigenlijk juist over mezelf, zie ook het volgende punt)

4. Je bent zelf je grootste belemmering voor groei, ofwel: je kunt veel meer dan je denkt

Ik dacht dat ik mezelf kende….o wat had ik het mis. Wat heb ik veel over mezelf geleerd in de afgelopen jaren; hoe ik mezelf klein hield, wat mijn belemmerende overtuigingen waren (wie zit er nou op mij of mijn verhaal te wachten….herkenbaar?). Maar het mooie is: dit kun je ook omdraaien. En daarbij haal ik graag de quote van Walt Disney aan: if you can dream it, you can do it.
Als ik hierin niet had geloofd, dan was ik bijvoorbeeld nooit met KICK-ES gestart.

Je gedachten en  je mindset zijn hierin ongelooflijk belangrijk. En die kun je trainen.

5. Omring jezelf met gelijkgestemden

Je wordt het gemiddelde van de 5 personen waarmee je het meest optrekt. Dus zorg dat die personen jou inspireren, jou verder kunnen helpen. Als jij 5 vrienden hebt die sportief zijn, die fit en gezond zijn, hoe groot acht je de kans dat jij dat ook wordt?

6. Blijf leren, blijf nieuwsgierig, blijf de ‘domste’ van de klas

Deze sluit aan bij de vorige, maar is net wat anders. Zorg ervoor dat je blijft leren, je jezelf blijft ontwikkelen, vragen blijft stellen: blijf nieuwsgierig. Zorg ervoor dat je niet de slimste van de klas bent, maar dat je omringt met mensen waarvan jij kunt leren. Zoek bijvoorbeeld naar een mentor, van wiens ervaringen en fouten jij kunt leren.
Zelf ben ik een groot deel van mijn leven de ‘slimste’ van de klas geweest (al is het maar hoe je dit bekijkt) en ik vind het heerlijk (en af en toe ook frustrerend😉) om me nu te omringen met mensen die verder zijn dan ik. Het triggert mij om nog meer uit mezelf te halen…

7. Door actie te ondernemen ontstaat het vertrouwen, niet andersom

Hoe vaak ik niet hoor ‘als ik genoeg vertrouwen heb, dan ga ik het doen’. Maar het is andersom. Denk maar aan het leren van een nieuwe sport, het leren van een nieuwe taal. Hoe meer je het doet, hoe vertrouwder het wordt. En dit geldt ook voor de wat meer abstracte acties zoals het lef hebben om iets te doen.
Als je iets nieuws wilt leren, noem het dan gewoon experimenteren, dan leg je er voor jezelf ook een stuk minder druk op. Ga testen wat werkt en doe daar meer van. En als iets niet werkt, dan doe je gewoon wat anders.
Veerkracht is hierbij ook belangrijk; de meest succesvolle mensen zijn de mensen die één keer vaker opgestaan zijn dan dat ze gevallen zijn.

8. Het belang van personal branding

Misschien is het iets van mijn generatie, maar zoals ik altijd dacht (en ook nog vaak hoor in de KICK-ES interviews), is ‘het gaat niet om mij’.  En dat gaat het wel. In deze tijd is personal branding ongelooflijk belangrijk. Laat jezelf dus zien, laat zien wat jij waard bent, laat zien waarin jij uniek bent en waarom ze niet om jou heen kunnen. Iedereen is tegenwoordig een personal brand: hoe ziet jouw merk eruit, Esther?

9. Enjoy the road

Eentje die vaak vergeten wordt omdat we teveel focussen op het eindresultaat. Bij het eerste toernooi waaraan ik werkte kreeg ik deze boodschap al mee. Geniet van de weg naar je doelen toe; wees je er ook bewust van dat dit heel vaak geen rechte weg is, maar op toeristische wegen heb je vaak een veel mooier uitzicht. En sta ook open voor zijweggetjes die je misschien nooit zelf had verzonnen maar die je misschien tot iets nog mooiers kunnen brengen.

10. En tenslotte, last but definitely not least: het belang van een netwerk

Als je mij al even volgt, weet je hoe ik dit elke keer weer benoem. Zelf ben ik onbewust altijd al bezig geweest met het bouwen aan mijn netwerk. Omdat ik daar keer op keer over aangesproken werd, hoe ik dit deed, dat ik altijd overal mensen kende en ga zo maar door, ben ik alles wat ik onbewust deed bewust gaan maken.
Daar is mijn training Connecting with Confidence uit ontstaan.
Juist omdat veel vrouwen veel te weinig bezig zijn met netwerken, vind ik het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Veel vrouwen maken het een stuk ingewikkelder dan het eigenlijk is en dat is ook een reactie die ik elke keer terug krijg uit mijn training: o, het is eigenlijk heel makkelijk en ik vind het nog leuk ook.  

In mijn training Connecting with Confidence leer je hoe je met vertrouwen nieuwe connecties legt, hoe je meer uit je bestaande netwerk haalt, hoe je jezelf positioneert als expert. Je leert hoe je je LinkedIn profiel voor je kan laten werken én hoe jij kleine stapjes richting je doelen kan zetten.

Alleen vandaag nog krijg je bij aankoop van de training “Connecting with Confidence” een persoonlijke LinkedIn profielscan cadeau. Wil jij die ook?
Meld je dan nu aan!

 

 

Ik heb veel zin in de komende 10 jaar, waarin ik heel graag heel veel blijf leren en mezelf nog meer wil verrassen. Ik zal hierover blijven delen en wil je sowieso bedanken dat je deze Inspiratieboost hebt gelezen en dat je op deze manier onderdeel bent van mijn reis.