Esther's inspiratieboost

Je gaat het misschien niet met me eens zijn

Verkiezingsweek. 
Waar ik normaal gesproken mijn Inspiratieboost geen plek vind voor politiek, was er iets waardoor ik getriggerd werd en besloten heb om hier toch wat over met je te delen.

Natuurlijk heb ik gestemd; en ook nog op een vrouw, zoals ik bijna altijd doe.

En je zult je misschien afvragen: wat triggerde je dan?
Ik kreeg via de app een discussie over de verkiezingen. Iemand zei tegen mij dat ik op Sigrid Kaag moest stemmen omdat wij vrouwen de stemmen moesten clusteren. Ik zei dat ik dat niet zomaar wilde doen, omdat ik niet achter alle huidige standpunten van D66 sta (en nou is dat natuurlijk sowieso een uitdaging, om een partij te vinden waar je het eens bent met 100% van de standpuntenūüėČ).

Als reactie kreeg ik: “ja, maar alleen dan is er de kans dat er een vrouwelijke minister-president komt. Het gaat¬†ons¬†dus nooit lukken als we ons niet verenigen.”
En voor mij persoonlijk is dit geen plausibel argument. 
Hoe geweldig ik het ook zou vinden als er eindelijk een vrouwelijke minister-president komt, ik kies op inhoud, op programma en niet op geslacht. 
En voor mij is dit dus een discussie die veel breder is dan alleen de politiek; ik zie ook veel parallellen met de sportwereld (en met veel andere branches).

Dit is ook een van de redenen dat ik worstel met het vrouwenquotum; ik ben geen voor- maar ook geen tegenstander.
Ik denk dat het goed is dat er buiten de standaard netwerken gekeken wordt, omdat er vaak een bepaalde bias is; mensen neigen er toch naar om dezelfde types aan te nemen als zijzelf. En vrouwen schuiven zichzelf vaak wat minder snel naar voren en zijn bescheidener, dus dat moet (wellicht) op een andere manier aangepakt worden. Het is dus goed dat er breder gekeken wordt dan alleen naar het standaard ‘old boys netwerk’.¬†
Aan de andere kant, wil je ook geen ‘excuustruus’ zijn en wel gekozen worden om je kwaliteiten en competenties.

Ik vond deze discussie heel interessant en ben ook benieuwd hoe jij hierover denkt. 

Waarom ik gestart ben met KICK-ES is om vrouwen bij elkaar te brengen, om rolmodellen te laten zien en om te inspireren. Mijn insteek is dat als jij verandering wilt, dat jij dan de verandering moet zijn.

En dan kun je gaan zitten wachten tot je een keertje de kans krijgt of tot je gevraagd wordt; maar wat kun je nou zelf doen om die kans te grijpen?
Dit is iets dat in bijna elk interview dat ik heb aan de orde komt: de vrouwen die succes hebben, zijn de vrouwen die zichzelf durven te laten zien; die hun vinger opsteken; die zichzelf niet klein houden; die risico’s durven te nemen.¬†

En ja:
✅  ik respecteer Sigrid Kaag voor wat ze als vrouwelijke leider laat zien
Maar nee:
‚ĚƬ†ik kies niet voor haar, alleen omdat ze een vrouw is (en ik denk dat ze dat zelf ook niet zou willen)

Wat KICK-ES voor mij dus niet is, is dat ik het automatisch met iemand eens ben omdat ze vrouw is.
Ik vind zeker dat wij elkaar moeten supporten, daarin sta ik zelfs vooraan. Maar laten we inhoud en vorm wel gescheiden houden…
Kritiek mag er ook zijn, maar dan wel op de inhoud. 
Wat KICK-ES voor mij ook niet is, is in de slachtofferrol zitten, omdat ‘wij vrouwen’ zo weinig kansen krijgen van al die mannen.¬†

Wat KICK-ES voor mij wel is: wat kun je nou zelf doen? 
Hoe kunnen wij vrouwen elkaar supporten zodat¬†er meer vrouwen op topposities komen? En dat is gewoon door elkaar aan te moedigen, elkaar bewust te maken van wat we waard zijn. Want dat is iets waarin wij het voor onszelf vaak nog wat lastig maken….herkenbaar?¬†

En in plaats van in de krabbenmand te zitten en andere vrouwen naar beneden te halen, te denken aan de olifant van vorige week. En dan mag er ook feedback zijn, maar zoals gezegd: inhoudelijk en graag constructief.

Wat KICK-ES ook voor mij is, is¬†jezelf laten zien: dat jij hele goede competenties en kwaliteiten hebt en daarom daar gewoon hoort te zitten. En niet omdat je nou toevallig vrouw bent…

Tenslotte:

  • Gisteren had ik gisteren een live interview met paratriatleet¬†Margret IJdema. Zij deelde over haar weg naar Tokyo, haar drijfveren en over hoe ze met tegenslag om is gegaan. Over mentale veerkracht gesproken!¬†¬†
  • Ik schreef het ebook “de 9 do’s & don’ts bij het netwerken“. Wil jij weten welke fouten je niet moet maken bij het netwerken? Download dan zeker dit gratis ebook.¬†

Ik ben erg benieuwd naar je reactie en wens je een prettig weekend! ‚ėÄ

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.