Esther's inspiratieboost

Soms zit het mee, soms zit het tegen

Deze week stelde ik op social media de vraag: wat is succes voor jou? 

Dit was naar aanleiding van de lancering van mijn nieuwe S.U.C.C.E.S.S. programma voor vrouwen die met meer zelfvertrouwen, ontspanning en plezier hun werk willen doen. 

Voor de een betekent succes een leidinggevende functie, een vet salaris en een luxe lease-auto, voor de ander is het een functie waarin je een bijdrage kunt leveren aan een betere wereld.

Voor mij persoonlijk is succes kunnen doen wat ik wil op de momenten dat ik dit wil; én mijn geld te kunnen verdienen met dingen die ik ontzettend leuk vind om te doen.

Voor mij is dat destijds al de reden geweest dat ik in de sportwereld wilde werken, wat op dat moment helemaal geen logische keuze was. Met een studie bedrijfseconomie (en zelfs een jaartje econometrie) was het veel logischer om het bedrijfsleven in te gaan.

Zelf ben ik heel blij dat ik 20 jaar geleden al wist wat ik nou écht wilde en het is 100% de juiste beslissing geweest. En dat zie ik als mijn persoonlijke succes.

Een van de antwoorden die ik kreeg was:
Voor mij is succes aan de ene kant iedere dag veel blijven leren en inspiratie op doen. En dit gebeurt ook, of misschien wel juist, in organisaties of banen die misschien niet zo bij me passen. 

En dit vond ik een hele mooie. 
Want hebben we allemaal niet wel eens een ‘verkeerde keuze’ gemaakt? Gegaan voor een baan waarvan je dacht dat die echt wat voor je was? Of juist gekozen voor een opdracht terwijl je misschien stiekem wel wist dat het niet helemaal goed voelde? 

Vaak zien we dit soort situaties als mislukkingen; terwijl er juist zoveel learnings in zitten (alleen op dat moment zelf zie je dat waarschijnlijk nog niet🙈😉).

Zelf heb ik bijvoorbeeld twee keer in mijn leven ontslag genomen. En niet omdat ik een nieuwe baan had, maar omdat het gewoon echt niet meer ging; mijn energie was op, ik ging met zoveel tegenzin naar mijn werk toe en ik zag ook geen oplossing bij die werkgever meer (en ik heb het echt geprobeerd). 
Op die momenten kon ik het nog niet echt als een learning zien, maar als ik ernaar terug kijk, dan heb ik daar ontzettend veel van geleerd. 

Alleen al door te ontdekken wat ik niet wil in een functie of project; maar ook kan ik nu veel eerder aan de bel trekken als ik voel dat iets niet goed gaat. 
En het belangrijkste is denk ik wel: inmiddels weet ik heel goed wat voor mij belangrijke waarden zijn. 
Een belangrijke waarde voor mij is bijvoorbeeld vrijheid. En dat betekent niet dat ik me niet aan regeltjes kan houden; dat betekent wel dat ik op mijn best ben als ik de vrijheid krijg om binnen deze regels alles op mijn manier uit te voeren. En daar neem ik dan ook de volledige verantwoordelijkheid voor. 

Ooit had ik een baan en in die periode was ik net verhuisd. Er moesten nogal wat leveringen gedaan worden; ik vroeg dus aan mijn toenmalig manager of ik ’s ochtends misschien twee uurtjes thuis kon werken om de levering op te vangen. Dat was ik immers gewend van voorgaande banen. Tot mijn grote verbazing was het antwoord: “nee, dat kan niet. Als we het bij jou toestaan, dan moeten we het anderen ook toestaan”. 
(in deze tijd kun je je dat helemaal niet meer voorstellen)
Ik was flabbergasted en wist op dat moment dat dit niet mijn type organisatie was (en nee, ik heb toen geen ontslag genomen😉). 

Wat mijn boodschap voor je is: stel, je zit in een uitdagende situatie. Probeer dan eens te bedenken wat deze situatie voor jou betekent. Wat jij hierin te leren hebt.
Ik heb een coach gehad en die stelde altijd de vraag: “what if the worst thing that happened to you, was actually the best thing?”

Als je in zo’n situatie zit, helpt het vaak als er iemand met je meekijkt met een frisse blik.
Loop jij ook tegen zo’n situatie aan? Wil je dat ik een keer met je meedenk?
Dan heb ik leuk nieuws voor je. Komende maandag en dinsdag bied ik drie gratis inspiratiesessies aan!
Wees snel, want wie het eerst komt, het eerst maalt.  

Ik wens je een heel fijn weekend toe!

Zin in nog meer inspiratie? Schrijf je in voor de inspiratieboost.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.