Esther's inspiratieboost

Wat wij kunnen leren van Sifan Hassan

Wat is het eerste dat jij doet als je ’s ochtends opstaat?
Normaal gesproken probeer ik mijn telefoon niet als eerste te pakken, maar in de afgelopen twee weken was dat toch wat ik deed; even kijken hoe het TeamNL is vergaan tijdens de afgelopen nacht in Tokyo.

Ik moet toegeven dat ik nog geen enkele keer ’s nachts ben opgestaan; iets dat ik in het verleden wel heb gedaan. Een van de mooiste herinneringen die ik heb aan mijn vader zijn de Olympische Spelen van 1988. ’s Nachts wekte hij me om samen naar de (uiteindelijk gouden) races van Yvonne van Gennip te kijken. Als klein meisje maakte dat natuurlijk een grote indruk op me.

De afgelopen weken was ik bij mijn familie in Spanje; en nu werden de Spelen grotendeels op de mobiel gevolgd. Iedereen lag aan het zwembad een race of een wedstrijd te kijken en af en toe renden we naar binnen als we iets echt goed wilden zien. Wat een verschil met toen (haha, ik klink oud).

Wat doet TeamNL het goed deze Spelen; vandaag ook weer een aantal mooie medailles gewonnen.
Echt genieten; dat wordt weer afkicken vanaf komende maandag.

Wie tijdens deze Spelen natuurlijk een grote indruk op mij maakt is Sifan Hassan.
En ik weet dat ik waarschijnlijk als spuit elf klink, maar wat een sportvrouw is zij.

Allereerst natuurlijk vanwege de manier waarop ze omging met haar val op de series van de 1500 meter. Waar veel anderen zouden zijn blijven liggen en het als een verloren situatie zouden hebben gezien, stond zij op en kwam ze met een eindsprint ook nog als eerste over de finish. En dat terwijl een plek bij de eerste vijf voldoende zou zijn geweest.
En dit gebeurde ook nog eens op de dag dat ze de finale van de 5000 meter moest rennen; veel mensen zullen gezegd hebben ‘wat een energieverspilling’, maar winnaars hebben altijd gelijk. En dat werd ze!

Voor mij is dit zo’n mooi voorbeeld van een echte winnaar, met een helder doel voor ogen. Succes behaal je als je een keer vaker opstaat dan je gevallen bent.
Hoe vaak ik van mijn klanten niet hoor ‘dat werkt niet, dat heb ik al eens geprobeerd’ of ‘ik heb geen reactie gehad, ze zullen wel niet geïnteresseerd in mij zijn’.
Laten we allemaal een beetje van Sifan overnemen en gewoon weer opstaan en verder gaan. Al dan niet met zo’n krachtige eindsprint😉

Een andere reden is dat zij gekozen heeft voor drie afstanden, een combinatie die nog nooit uitgevoerd is. Ik moet dan altijd denken aan de quote ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”. Maar de reden dat ik dit vooral zo mooi vind is dat ze echt haar hart heeft gevolgd.
Ze zei daarover: “Dat vind ik veel belangrijker dan medailles winnen. Het houdt me gemotiveerd en daardoor blijf ik genieten van deze prachtige sport.”

Zelf heb ik destijds ook mijn hart gevolgd; ik wilde dolgraag in de sport werken, wat niet de meest logische stap was na mijn studie bedrijfseconomie. Maar ik heb dit gedaan en ben daar nog steeds blij om.

En nu combineer ik KICK-ES, de coaching en trainingen van de KICK-ES Academy met mijn werk voor o.a. UEFA. Dat kan betekenen dat het misschien wat minder hard gaat dan als ik alles op “één afstand” zou richten, maar ik word daar ook blij van. En dat is het allerbelangrijkst.

Misschien dat ik Sifan daarom ook zo inspirerend vind. En goud en brons is natuurlijk een waanzinnig mooie prestatie en dan staat de 10000 meter nog op het programma.

Aan jou dus de vraag: waar word jij blij van? Waar krijg jij energie van? Kijk daar eens naar en ga met de instelling van Sifan daarmee aan de slag.

Merk je dat je dit lastig vind en wil je hier een keertje over sparren?
Ik bied wekelijks een gratis inspiratiesessie van 30 minuten aan. Die van augustus zitten eigenlijk al vol, maar ik heb besloten nog een aantal plekken in mijn agenda vrij te maken.

Wil je hiervoor in aanmerking komen? Vul dan onderstaand formulier in.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.