Esther's inspiratieboost

Hoe ik mezelf deze week uitdaagde

Hoe is het met je?
Mijn Inspiratieboost voelt inmiddels een beetje als een dagboek, waarbij ik op vrijdag met je deel wat ik heb meegemaakt en wat mijn lessen van de week zijn. 
Hopelijk vind je het leuk om op deze manier een kijkje in mijn leven te krijgen (en het hoeft niet eens stiekem😉).

Afgelopen maandag had ik een afspraak met iemand die ook graag “in het voetbal” wilde werken. Tijdens onze wandeling (ik wandel wat af in deze periode) vroeg ik hem door over wat hij dan exact wilde doen, zodat ik eens mee kon denken. Na afloop zei hij tegen mij: ‘door die vragen over wat ik dan precies wil, heb je me wel aan het denken gezet’.
En iets wat voor mij zo logisch was, bleek het dus niet te zijn.

Ik noem hierbij altijd het voorbeeld van de GPS: als je niet weet waar je heen wilt, is het lastig je bestemming bereiken. Of, om in voetbaltermen te blijven: als je niet weet wat je doel is, is het lastig scoren. 

Als studente wist ik al dat ik heel graag de sportwereld in wilde, het liefst voetbal en tijdens mijn vrijwilligerswerk bij UEFA EURO 2000 ontdekte ik dat er mensen voor hun werk dit soort evenementen organiseerden; dat wilde ik ook.

Een kleine noot voor de jongere lezer: in die tijd was er nog helemaal geen social media (kun je je dat voorstellen?) en het internet was ook nog vrij in de beginfase. Dus de informatie die je had, kwam vooral voort uit de reguliere media en bijvoorbeeld universiteitsmagazines. 
Waarschijnlijk weet je wel dat dit mij ook gelukt is; en dat het zelfs mooier is geworden dan ik in die tijd ooit had durven dromen: inmiddels heb ik aan diverse WK’s en EK’s voetbal, jeugdtoernooien en buiten het voetbal o.a. aan de Olympische en Europese Spelen en aan Tomorrowland Winter mogen meewerken. 

Wat ik hierover wil zeggen is: hoe concreter je doel is, hoe makkelijker het is om dat te bereiken. En dat is ook een tip die ik altijd meegeef in mijn netwerktraining Connecting with Confidence. Als jij iets wilt, of je wilt dat anderen met je meedenken, wees dan zo concreet en  duidelijk mogelijk. 

Deze week heb ik ook iets heel spannends gedaan. 
Onlangs werd ik benaderd door een oud-collega van het WK in Rusland, inmiddels ook een vriend van me, of ik voor zijn universiteit in Colombia een gastcollege wilde geven met als onderwerp “Marketing en el Mundial” (Marketing tijdens het WK voetbal)

Nu praat ik best een woordje Spaans, maar een gastcollege…pff dat is van een andere orde. Aangezien ik graag aan zijn verzoek wilde voldoen én mezelf regelmatig probeer uit te dagen, heb ik ja gezegd.

En oef…de eerste 10-15 minuten dacht ik echt “waarom ben ik dit gaan doen?”
De presentatie liep vast evenals mijn Spaans🙈

Toch ben ik blij dat ik dit gedaan heb:
▶ Was de presentatie op dit moment al perfect? Nee zeker niet
▶ Was de presentatie goed genoeg? Jazeker
▶ Was het waardevol voor de studenten? Aan alle reacties te lezen zeer zeker (het verzoek voor ’n volgend gastcollege is al gedaan)

Om te kunnen groeien, moet je oefenen en die eerste stap zetten.
Mijn eerste Nederlandstalige gastcolleges waren ook niet om over naar huis te schrijven, maar hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het wordt. En hoe meer plezier je er vaak ook in krijgt. Alleen willen we vaak die eerste stappen niet (meer) nemen en dat is zo zonde. 

Wil je mijn hele verhaal hierover horen? Luister dan zeker even naar de podcast die ik hierover opnam.

Tenslotte twee vragen die ik je voor het weekend mee wil geven:
▶ Wat is jouw ultieme doel? 
▶ En op welke manier stap jij uit je comfort zone om dit doel te bereiken? 

Ik wens je een mooi weekend toe!