Inspiratie,  Interview,  Kick ass ladies,  Sport

Interview met Margot van Beusekom van Firma Leef!

Margot van Beusekom is oprichter en eigenaar van Firma Leef!, het eerste sportermarketingbureau in Nederland. Bij Firma Leef! staat niet de sport maar de sporter centraal. Vanuit die filosofie ondersteunt en adviseert Firma Leef! sportorganisaties met sportergerichte strategieën en –concepten. Klanten van Firma Leef! zijn o.a. NOC*NSF, Rotterdam Sportsupport en de KNGU.
 

Margot en ik kennen elkaar al heel wat jaren; wij hebben allebei in Rotterdam gestudeerd en zitten bij hetzelfde damesdispuut. Wel schelen we een aantal jaar, dus onze vriendschap is eigenlijk ontstaan na de studie, waarin de gedeelde liefde voor sport een belangrijke rol heeft gespeeld. 
Wij spreken elkaar in Laren, in het net verbouwde huis van Margot en haar vriend.

In 2016 ben je begonnen met Firma Leef! Daarvoor werkte je al jaren bij VODW. Vertel eens, hoe ben je tot deze stap gekomen?
Ik ben in 2007 bij VODW gaan werken omdat het voor mij de ideale combinatie was tussen strategie, marketing en sport. Sport werd echter al redelijk snel van het lijstje met focusbranches geschrapt. Overigens een logische en goede beslissing voor het bedrijf. Desondanks heb ik in alle jaren dat ik bij VODW heb gewerkt veel mooie sportprojecten mogen doen, zo tussen de andere projecten door. Het was wel duidelijk dat daar vooral mijn energie zat. Op een gegeven moment kwam er een moment dat ik gesprekken voerde met de partners en eigenlijk kwam daaruit dat ik een keuze moest maken: kies ik voor VODW en laat ik de sport los of kies ik voor sport en laat ik VODW los. Ik heb in 2016 het laatste gekozen. Omdat ik wel adviseur in hart en nieren ben en drijf op de diversiteit van projectwerk ben ik zelfstandig adviseur geworden met de primaire focus op sport. En die keuze bevalt me nog steeds uitstekend.

 

Mijn eerste project als zelfstandige was meteen een droomproject. 

 

Waar ben je het meest trots op?
Ik ben er trots op dat mijn eerste project als zelfstandig ondernemer meteen een droomproject was.
Rotterdam Sportsupport wilde een toekomstvisie ontwikkelen, “Visie 2030”, om input en sturing te geven aan het sportbeleid van Rotterdam. Zij hebben mij gevraagd om dit project te trekken, ofwel om deze visie gezamenlijk met hen te ontwikkelen en vorm te geven. 
Hierin kwam eigenlijk alles samen wat ik interessant vind: naar de toekomst kijken, zowel binnen maar vooral ook buiten de sport, vernieuwend bezig zijn en ook de link leggen met de strategie van heel Rotterdam. Dat laatste is belangrijk om goed in te kunnen spelen op de wensen en behoeften van de stad en vooral haar inwoners maar ook om het echt ‘Rotterdams’ te maken in beleving.

Welke eigenschappen en competenties hebben je op deze positie gebracht?
Mijn kracht zit in mijn strategisch en conceptueel denkvermogen. Daarnaast krijg ik gelukkig regelmatig terug dat mensen het leuk vinden met me te werken.

 

Ik ben stiekem best eigenwijs en heb een sterke inhoudelijke mening.

 

Heb je typisch vrouwelijke eigenschappen die jou hier hebben gebracht?
Ik denk dat ik vooral goed kan luisteren en me in kan leven in een ander en zijn of haar perspectief. Dat helpt ook in mijn vak om goed de vraag achter de vraag scherp te krijgen. Overigens kan ik het wel lastig vinden op inhoud om naar anderen te luisteren. Ben stiekem best eigenwijs en heb een sterke inhoudelijke mening.

Wat onderscheidt jou van anderen waardoor jij nu staat waar je staat?
Ik denk dat mijn achtergrond me onderscheidt, dus dat ik een onwijs goede leerschool heb gehad. Bij VODW heb ik geleerd hoe te werken in en aan strategische projecten: een combinatie van strategie, projectmanagement en conceptontwikkeling. En natuurlijk lever ik altijd kwaliteit.

Wie is jouw rolmodel of inspirator?
De eerste persoon die in me opkomt is Maton Sonnemans van VODW. Die vind ik inhoudelijk super sterk en creatief en daarnaast nog gewoon jongensachtig. Hij maakt lol, is grappig, kan zaken met een knipoog brengen, maar blijft altijd zeer scherp en is waanzinnig goed in wat hij doet.

Kun je een anekdote met learning met ons delen?
Een anekdote die in me opkomt als ik het relateer aan het functioneren van vrouwen ten opzichte van mannen, is een eerder project waaraan een groep mannen werkte.
Dat project liep helemaal niet soepel, zachtjes uitgedrukt. Een deel van de mannen was heel geel & rood, in Insights terminologie, dus heel creatief, directief en naar buiten gericht. Het andere deel van de mannen was ontzettend blauw. Zij benadrukten vooral de zakelijke financiële en praktische kant. In theorie een hele goede mix maar deze heren vonden allemaal dat ze gelijk hadden en in plaats van dat ze samenwerkten en elkaars kleur letterlijk herkenden en erkenden, werkten ze elkaar alleen maar tegen. Op het moment dat ik in een gesprek met twee van de heren dit benoemde kreeg ik de reactie: “maar ik heb alle kleuren, ik ben een kameleon”.  Dit vind ik wel typisch. Mannen zijn er veelal beter in hun eigen kunnen te overschatten. Daar waar de meeste vrouwen ze eerder onderschatten. Vrouwen kennen hun eigen krachten en beperkingen veel beter en zijn daarom eerder geneigd de samenwerking op te zoeken.

Heb jij een cruciale beslissing genomen in je carrière en wat heeft het jou gebracht?
Het opzeggen van mijn baan. Dat heeft me heel veel gebracht. Ik doe nu alleen nog maar dingen die ik heel leuk vind: projecten in de sport.

 

Veel ouders pushen: hoe hoger hoe beter. Ik vind dat echt onzin; je moet iets gaan doen wat je echt leuk vindt.

 

Wat zou je tegen die jonge zelf willen zeggen?
Volg je hart en doe dingen die je leuk vindt. Onderzoek dat ook. Probeer verschillende dingen.
Ik denk dan meteen aan de discussies die nu zo actueel zijn over de benaming van hoger, middelbaar en lager onderwijs. Veel ouders pushen: hoe hoger hoe beter. Ik vind dat echt onzin; je moet iets gaan doen wat je echt leuk vindt. Als je daar dan ook vol voor gaat, dan kun je daar ook zeker je geld mee verdienen. Natuurlijk is het daarin belangrijk niet te snel op te geven, je moet iets wel de kans geven.
En natuurlijk zou ik mijn jonge zelf aanraden om genoeg te bewegen en te sporten.

Welk sportevenement zou je graag nog eens bezoeken en met wie?
Mijn bucketlist aan sportevenementen is nog lang dus er is gelukkig nog veel te wensen en naartoe te leven (#omdenken). Hoog op mijn bucketlist staan in geval Formule1, Olympische Winterspelen en met stip op 1: de Ryder Cup. Omdat ik door familieomstandigheden last-minute niet met mijn drie vrienden mee kon naar de Olympische Zomerspelen in Rio (na jaren voorpret) denk ik nu direct aan hen. Lijkt me top met hun nog één of meerdere gave events mee te maken. Die groep zou ik dan graag met een paar andere goede vrienden uitbreiden. Dan wordt het nog meer genieten en lol trappen.
Als de vraag is met welke vrouwelijke inspiratiebron ik dat zou willen doen, dan is de eerste die in mijn opkomt Michele Obama. Ik denk dat zij nog mooie en belangrijke dingen gaat doen in de toekomst. Wie weet kunnen we haar warm maken ook in de sportwereld een bijdrage te gaan leveren.

Welke eigenschappen heeft de sportwereld in jouw ogen meer nodig?
Meer openheid en transparantie, minder politiek en verborgen agenda’s. Meer samenwerking vanuit gedeelde doelstellingen. En vooral jezelf niet belangrijker maken dan het doel waar je naartoe werkt.

Hoe denk je dat vrouwen daar een rol in kunnen spelen?
Dit zijn vrouwelijke eigenschappen, maar er zijn ook mannen die deze eigenschappen hebben. Ik ben niet zo feministisch aangelegd. Ik geloof heel erg in de combinatie tussen mannen en vrouwen, meer diversiteit.
Ik heb heel veel vertrouwen in de komende generatie; Millennials zijn veel minder statusgevoelig dan de generaties ervoor. Dat gaat helpen.

Wat wil jij nog bereiken, wat is jouw doel?
Ik wil heel graag mijn steentje bijdragen aan het efficiënter en effectiever inrichten van de sportwereld in Nederland: professionaliseren, slimmer omgaan met mankracht, meer en beter samenwerken. Het kan veel slimmer, meer klant- en sportergericht. Ik wil er de nadruk op leggen dat sport vooral leuk is in plaats van een noodzaak omdat het belangrijk is voor je gezondheid.

Wat wil je het komende jaar veranderen in je werk om meer waarde te kunnen leveren?
Ik wil meer goede mensen om me heen verzamelen; het opbouwen van een netwerk met mensen met een soortgelijke ambitie. Dus een goede mix van verbinding op ambitie, aangevuld met competenties. Zodat een concept als Sproef niet alleen een droom of ambitie blijft, maar dit door de juiste mensen mét de geschikte competenties gewoon gerealiseerd kan worden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.