Esther's inspiratieboost

Sluit jij 2020 goed af?

1 oktober alweer, we zijn in het laatste kwartaal aangekomen van voor velen van ons het vreemdste jaar ooit.
En wellicht ook het zwaarste jaar ooit. 

Gisteren deelde ik mijn meest persoonlijke Instagram Live tot nog toe. Een verhaal over mentale gezondheid; omdat deze net zo, zo niet belangrijker is dan fysieke gezondheid. En omdat ik vind dat daar in deze tijd veel te weinig aandacht voor is.
Ik vond het spannend om te doen, maar onlangs volgde ik een training bij Zarayda Groenhart en haar boodschap was “the story chooses you”. En ik merkte dat dit een onderwerp is waar ik al enige tijd over voel dat ik hierover meer wil delen, maar ook ik heb soms mijn belemmeringen. 

En nu was het de tijd daarvoor. Ik merk namelijk steeds meer in mijn omgeving, vooral bij ondernemers en bij singles, dat ze het zwaar hebben. Weinig vooruitzichten, veel onduidelijkheid, eenzaamheid en vooral veel onzekerheid. 
Ik vind het belangrijk om dit ook te delen. Want ik merk dat veel mensen zich dit niet beseffen. Natuurlijk heeft iedereen het zwaarder dan normaal; maar als je als ondernemer in één klap je hele agenda leeg gevaagd ziet worden en niet weet hoe je je rekeningen moet betalen, of als je als single alleen thuis zit en de muren op je af komen, dan is het een stuk heftiger dan als je nog gewoon je salaris gestort krijgt of met een partner thuis zit. 
Aan de grote hoeveelheid reacties op mijn video te zien is dit iets wat bij heel veel mensen speelt.

Ik heb “het geluk” dat ik me ondanks deze heftige situatie in de wereld, gewoon goed voel. Maar dat komt mede doordat ik hier zelf hard mee aan de gang ben gegaan in het verleden. 

Vanochtend werd ik wakker en begon ik te schrijven over hoe ik mij door zo’n onzekere tijd heen loods. En ik besefte dat ik hier waarschijnlijk gewoon een podcast over ga opnemen.

Het is een te lang verhaal om in zijn geheel in deze inspiratieboost op te nemen, maar wel deel ik graag vast een aantal adviezen met je:

  • Bedenk hoe realistisch je angst is. Is het iets dat nu speelt of is het angst voor een potentiële situatie in de toekomst? En wat kun je er nu aan doen om die situatie te veranderen?
  • Focus je op wat je zelf in de hand hebt. Er zijn op dit moment veel dingen die we niet zelf in de hand hebben; het heeft ook geen zin om je daar druk te maken. 
  • Beweeg! Ik quote hierbij hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder: “Voldoende beweging verhoogt de weerstand, productiviteit en creativiteit, vermindert stress en zorgt voor een betere stemming. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van nieuwe hersencellen.”
  • Blijf jezelf ontwikkelen. Het maakt niet uit op welk gebied, maar als je bezig bent met je eigen progressie, dan geeft dat al een goed gevoel.
  • En tenslotte dankbaarheid. Je kunt de dag bijvoorbeeld afsluiten met drie dingen waar je dankbaar voor bent. Schrijf die bijvoorbeeld op. En dan zul je zien hoeveel moois je hebt om dankbaar voor te zijn.
    En heb je een paniekmoment, denk ook dan aan waar je dankbaar voor bent. Paniekgedachten en dankbaarheidsgedachten kunnen er namelijk niet gelijktijdig zijn. 


Graag wil ik nog even terugkomen op je eigen ontwikkeling.
Ik merk dat veel vrouwen vastlopen en vooral zichzelf in de weg zitten. Beren op de weg zien die er eigenlijk niet zijn, het zichzelf moeilijk maken en niet de stappen nemen die ze graag zouden willen zetten. Ik heb daarvoor mijn Mentorprogramma ontwikkeld.

Merk jij dat je vastloopt of al te lang stilstaat? Dat je eraan toe bent om die stappen te maken waar je allang tegenaan aan het hikken bent? Wil jij 2020 goed afsluiten?
Stuur mij dan even een mailtje, dan plannen we een discovery call om te zien of we iets voor elkaar kunnen betekenen. 

En dit is geen verkooppraatje, maar een uitnodiging. Ik zie de stappen die gezet worden en de transformaties die de vrouwen ondergaan waarmee ik aan het werk ben. Gun jij jezelf dat ook?

Tenslotte wil ik je vragen om in het geval van psychische klachten op zoek te gaan naar professionele hulp. Ik ben niet de persoon om je daarbij te helpen, maar als ik je kan helpen door het bieden van een luisterend oor en het vinden van de juiste weg, dan doe ik dat met liefde. 

Als je tot hier bent gekomen, bedankt voor het luisteren naar deze (in mijn ogen) belangrijke boodschap. Heb oog voor je medemens en zorg vooral goed voor jezelf in deze rare tijden!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.