Inspiratie,  Interview,  Kick ass ladies,  Sport

Interview met Roelien Luijt, oprichtster van Mind5 Training

Roelien Luijt is oprichter van Mind5 Training, een organisatie met als missie een nieuwe standaard te creëren op het gebied van coaching, leren, trainen en leiderschap en mensen over de hele wereld helpen bij het vinden van hun optimale prestatieniveau!  
Roelien werkte in de sportsponsoring consultancy voor de grootste en invloedrijkste sportsponsoren en rechtenhouders van het land. Als 32-jarige Country Manager in een groot internationaal bedrijf zag ze hoeveel mensen fouten maakten onder druk. Zelfs de meest ervaren leidinggevenden misdroegen zich of bezweken onder druk. Ze herkende patronen die ze als (top)sporter ook terugzag tijdens Europacups in het freestyle skiën en de EK’s en WK’s die ze speelde als aanvoerder van het Nederlands ultimate frisbee team.
Toen ze als manager ontdekte dat er diverse methoden bestonden om mensen te helpen beter om te gaan met stress en druk, die nog niet veelvuldig werden toegepast in het bedrijfsleven, besloot ze in augustus 2015 het roer om te gooien en Mind5 Training op te richten.

Roelien benaderde mij een aantal jaren geleden, in haar rol als Managing Director van Repucom Nederland, toen ik werkzaam was voor de European Games in Baku; op die manier zijn we met elkaar in contact gekomen.

Begin 2018 zag ik dat Mind5 Training op zoek was naar trainers en omdat het concept van sportieve stress management trainingen in de buitenlucht mij aansprak, hebben wij elkaar eindelijk in levende lijve ontmoet. Ik mag mijzelf inmiddels Mind5 Trainer noemen en ook operationeel en strategisch heb ik al een mooie bijdrage aan Mind5 Training mogen leveren.
Wij spreken elkaar in Rotterdam; Roelien komt net van een afspraak met een bodybuildcoach. Het is één van de vele experimenten van Roelien. Ze wil alles zelf ervaren en begrijpen hoe lichaam en geest reageren op het het moment dat ze onder druk worden gezet. Ooit volgde Roelien een training voor het Amerikaanse leger, leerde ze vecht- en zelfverdedigingstechnieken van trainers van het Nederlandse leger en de politie, liep een marathon na slecht 3 maanden training en woonde 9,5 week in Thailand bij een Thaise familie om het leven van een Muay Thai vechter te ervaren.

Waarom doe je wat je doet?
Ik heb altijd in de sport willen werken. En dat is me ook gelukt vanaf 2006. Ik rolde van de ene mooie functie in de andere: als sportonderzoeker, sport- en reisjournalist, pers- en communicatiemanager, project en marketing manager tot managing director in sponsoring consultancy. Maar in al die zogenaamde droombanen in de sport was ik nooit écht gelukkig. Ik ben geen kantoortype, ik houd niet van politieke spelletjes en bureaucratie, ik ben gek op grote uitdagingen en ik wil altijd innoveren en creëren. Ik voelde me vaak onbegrepen en ik had vooral het gevoel dat wat ik deed er eigenlijk niet echt toe deed.
Met onze rapportages werden sponsorcontracten van miljoenen euro’s binnengehaald, maar ik had niet het gevoel dat ik bijdroeg aan een betere wereld. Ik ben best idealistisch; je leeft maar eens en daar wil ik alles uithalen. Ik word heel vervelend als ik verveeld raak. 
Na 12 jaar ben ik gaan ondernemen. Als oprichter van Mind5 Training wil ik een nieuwe standaard creëren op het gebied van training, coaching, het onderwijs en leiderschap; hiermee wil ik mensen over de hele wereld helpen om optimaal prestatieniveau te vinden.

 

Ik had een luxe leven en dat heb ik van de ene op de andere dag opgegeven. Er waren momenten dat ik soms ging fietsen naar kantoor, 50 kilometer in totaal, om kosten te besparen.

 

Waar ben je het meest trots op? 
Dat ik met heel veel lef en heel weinig kennis van training, onderwijs en psychologie een methode heb weten te ontwikkelen die écht werkt bij heel veel verschillende doelgroepen.
H
et was niet makkelijk en ik heb heel hard moeten knokken om erkenning van vrienden, familie en mensen uit de business te krijgen. Ook financieel was het soms heel pittig. Ik had een luxe leven en dat heb ik van de ene op de andere dag opgegeven. Er waren momenten dat ik soms ging fietsen naar kantoor, 50 kilometer in totaal, om kosten te besparen. 
Ik heb zo vaak gedacht: “Waar ben je aan begonnen met je grote bek?”, maar elke keer als ik het even niet zag zitten, dan kwam ik iemand tegen die Mind5 helemaal het einde vond. We groeien nu hard en zijn financieel gezond. We hebben een geweldig team en prachtige klanten en ik ben nu écht mijn droombaan aan het creëren.

Team-Mind5
Team Mind5

Wat drijft je?
Mijn missie en de wil om iets wezenlijks bij te dragen aan deze wereld. Verder ben ik enorm klantgericht, ik word heel blij van tevreden klanten en gelukkige trainers.

Wat zijn eigenschappen die je op deze positie hebben gebracht?
Een heleboel lef, eigenzinnigheid en innovatiedrang.
Daarnaast kan ik mensen goed lezen, ben ik een teamplayer en een doorzetter en heb ik natuurlijk veel geleerd in mijn carrière in de sport, maar zonder lef, eigenzinnigheid en innovatiedrang was dit allemaal nooit gebeurd.

En welke daarvan zijn typisch vrouwelijk?
Geen enkele denk ik, het zijn vrij masculiene eigenschappen. Het coachen en helpen van mensen is natuurlijk wel een feminiene eigenschap. En ik kan af en toe ook wel perfectionistisch zijn. Maar ik denk niet zo in mannelijke en vrouwelijke eigenschappen. Ik ben gewoon mijzelf en als ondernemer moet je écht bijna overal goed in zijn of worden. Ik heb jarenlang in een mannenwereld gewerkt, maar nu werk ik voornamelijk met vrouwen. Het maakt mij niet uit, zolang er maar vanuit eerlijkheid, oprechtheid en respect gehandeld wordt.

 

“It doesn’t matter what is true, it only matters what you believe is true. Because with work you will make it happen.”

 

Wat kunnen wij leren van mannen?
Ik ben gek op de quote: “It doesn’t matter what is true, it only matters what you believe is true. Because with work you will make it happen.” Dat vind ik dus écht een mannelijke uitspraak. Gewoon doen, geloven in jezelf en hard werken. Vrouwen willen over het algemeen meer voorbereiden, pleasen en alles vooraf weten. Ik denk dat ik er precies tussenin zit.

 Wat onderscheidt jou van anderen waardoor jij nu staat waar je staat?
Ik wil altijd dingen beter maken, ik haat conformeren en ik krijg de kriebels van clichés. Dat is wel lastig hoor, want ik wil er soms ook graag bij horen. Ik probeer mijn eigen weg te gaan en hierdoor kom ik vaak met vernieuwende ideeën. Ik ben ook zo iemand waarvan de familie tijdens het kerstdiner vraagt: “Welke sport doe je nu weer?” en dan moet ik uitleggen wat freestyle skiën, ultimate frisbee, Kettlebell Sport of CrossFit is.

Wie is jouw role model of inspirator?
Nou, ik ben niet zo gek op goeroes. Ik ontmoet soms wel inspirerende mensen en ik lees heel graag de interviews op KICK-ES. Maar ik denk dat ik nu toch iets moet opbiechten. Ik heb wel veel respect voor Oprah Winfrey. Waarom? Waarschijnlijk omdat zij het onmogelijke gedaan heeft. Haar familie hoopte dat ze hulp in de huishouding zou worden bij een fijne familie; nu is ze één van de meest invloedrijke vrouwen ter wereld. Ze is selfmade en heeft enorm veel doorzettingsvermogen. Ook zorgde de Oprah show ervoor dat ik op mijn 14e geïnteresseerd raakte in psychologie en coaching.

En welke vrouwen in NL inspireren je?
Ik heb echt geen idee. Dat zullen eerder vrienden en trainers zijn dan bekende personen. Ik heb niet zoveel met de Nederlandse mentaliteit van ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’. Ik wil al vanaf mijn 16e verhuizen, maar elke keer als ik op het punt sta om mijn koffers te pakken dan houdt iets me tegen. Familie, mijn vriend, een nieuwe baan, mijn onderneming. Alsof het universum vraagt: “How bad do you want this?”. Ik ben mij nu wel aan het oriënteren op internationale groei en ik heb diverse keren enkele maanden in het buitenland gewoond, waaronder in Florida, Oostenrijk, Duitsland en Thailand.

 Wat is je mooiste fout?
Ik heb niet één mooiste fout. Ik neem constant risico en stuur bij als het fout dreigt te gaan. Ik geloof niet in fouten maken, maar wel in ontdekken wat wel en niet werkt. Ik houd van zelfspot en ik vind het onwijs leuk om grappen te maken over mijn fouten. Maar sommige fouten zijn écht wel pijnlijk geweest en dan kost het een paar maanden om er het grappige, goede of mooie van in te zien. Ik denk dat ik best onbevangen ben en ik durf ook wel een berekend risico te nemen, maar lang niet alles gaat altijd goed. Maar daar leer je wel enorm van!

Wat zou jij tegen je jonge zelf willen zeggen?
Je bent zoveel slimmer dan je denkt. Laat andere mensen je niet klein houden, zij zien het grote plaatje niet, jij wel. Vertrouw op jezelf en op het proces!

Heb je een tip voor jonge mensen en in het bijzonder vrouwen die de sportwereld in willen
Investeer in je toekomst. In de sport moet je eerst zaaien, voordat je kunt oogsten. Je moet je bewijzen, bescheiden opstellen, hard werken en je unieke talenten laten zien. Je hoeft je niet te laten gebruiken, maar verwacht geen gouden bergen vanaf dag 1. Het kost tijd, vertrouw het proces.

Wat zou je willen verbeteren in de sportwereld?
Dat we beter nadenken over de keuzes die we maken in de sport en dat we daarin beter samenwerken. We proberen steeds het wiel opnieuw uit te vinden en maken soms keuzes om de verkeerde redenen. Verder vind ik het belangrijk dat de sociale veiligheid binnen sportorganisaties nog beter wordt.

Welke eigenschappen heeft de sportwereld meer nodig?
Lef, durf, innovatie, langetermijnvisie en teamplay. En laten we alsjeblieft stoppen met machogedrag, politieke spelletjes en korte termijn handelen.

Waar zou jij destijds behoefte aan hebben gehad wat er toen niet was?
Een inspirator, iemand die écht in mij geloofde en mij hielp de juiste weg te vinden. Ik heb me vaak eenzaam en onbegrepen gevoeld.
Mensen vonden mij eigenwijs en eigenzinnig. Ik denk ook snel, ik houd van uitdaging en wil snel nieuwe stappen zetten. Als junior en medior moest ik veel uitvoeren, maar ik wilde altijd nieuwe dingen bedenken. Toen ik uiteindelijk Managing Director werd, dacht ik: Nu wordt het leuk. Maar uiteindelijk was ik nog steeds onderdeel van iemand ander’s plan en had ik geen autonomie. Ik was nog steeds aan het uitvoeren en goede ideeën werden vaak snel de kop in gedrukt, omdat het ook risico met zich meebracht om ze ten uitvoer te brengen. Ik denk dat ik iemand nodig had gehad die had gezegd: Doe je ding, je kunt meer dan je denkt, ik vertrouw je, wees niet bang.

Welk sportevenement zou je graag nog eens bezoeken en met wie?
We zouden nog eens samen naar een wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen gaan. 🙂 En als dat niet lukt, mag ik dan met Oprah naar een Grand Slam finale?

Dat is een deal Roelien, die wedstrijd gaan we bezoeken! Leuk om dan ook Sonja in actie te zien. 

Wil je kennismaken met Mind5 Training? Om de maand organiseert Mind5 een Try Out op het hoofdkantoor in Den Bosch. Meer informatie vind je op: https://www.mind5training.com/tryout
Wil je zelf als coach, trainer, docent of manager mensen helpen om ze naar optimaal prestatieniveau te brengen? Mind5 zoekt zelfstandige ‘Optimal Performance Leaders’. Kijk eens op https://www.mind5training.com/freetraining
Voor lezers van KICK-ES heeft Roelien een speciale introductie/kennismakingsactie: met de code KICK-ES19 ontvang je 10% korting op de licentie fee van The Optimal Performance Leader.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.