Interview

Oprichter meidenvoetbalplatform Kim van der Herberg: “maar wat nou als het lukt?”

Voor de laatste nieuwtjes over het vrouwenvoetbal moet je bij Kim van der Herberg zijn. Zij is de oprichter van het populaire meidenvoetbalplatform (@volgmeidenvoetbal). Binnen een mum van tijd kreeg zij duizenden volgers op Instagram. Ze post en vlogt dagelijks over het laatste nieuws uit het vrouwenvoetbal om jonge meiden daarmee te inspireren en geeft daarnaast een kijkje in haar werkzaamheden binnen haar eigen vereniging.
Dat vraagt om een nadere kennismaking!  

  

Wie is Kim vd Herberg?
Ik ben een positieve bundel van energie en een echt voetbaldier. Ik ben 25 jaar, opgegroeid in Brabant waarvan ik een groot gedeelte op de lokale voetbalclub te vinden was. Hier had ik al snel veel interesse in de organisatie van de club, eigenlijk was ik altijd al nieuwsgierig en vond ik mensen die anderen konden inspireren rete-interessant.

Mijn energie, creativiteit en ondernemerschap vertaalde ik door naar de studie Leisure op de NHTV, met als specialisatie Imagineering. Hier ga je dieper in op het creëren van een waardevolle beleving. Dit heb ik mogen inzetten tijdens twee geweldige stages; Le Grand Depart in 2015 en het EK Vrouwenvoetbal in 2017.

Als 13 jarige begon ik met training geven en hiermee ben ik nooit meer gestopt! Inmiddels heb ik mijn UEFA C in de pocket en ben ik zeker ambitieus. De combinatie van voetbalinhoudelijke kennis en teamwork overbrengen op een groep vind ik supergaaf. Hiernaast ben ik actief als speelster, scheidsrechter en lid van onder anderen de jeugdcommissie.

Ik ben iemand met 1001 ideeën, die non-stop door mijn hoofd zweven. Ik ben ambitieus, maar vind ik het ook belangrijk om bij te kunnen dragen aan de persoonlijke ontwikkeling van anderen.

Je hebt een super actief meidenvoetbal platform (@volgmeidenvoetbal), wat is jouw reden geweest om hiermee te starten?
Dat ik gestart ben, is eigenlijk de schuld van mijn vriend, haha. Destijds zat ik in een periode met veel vrije tijd, waarin het WK vrouwenvoetbal dichterbij kwam (begin mei 2019). Ik koos er toen voor om dit volledig te benutten en me op alle WK-teams te storten, om zo alle wedstrijden interessant te maken om te kijken. Toen ik ondervond hoe waardevol de informatie was, maar tegelijkertijd ook besefte hoeveel tijd dit kostte, begon het idee te groeien om dit in openbare content te verwerken. Hierin zou ik mezelf op het social media strategisch vlak kunnen ontwikkelen, terwijl ik ook over mijn grootste passie kon praten. Ik pitchte het idee aan mijn vriend toen we langs de ArenA reden, en hij zei: “waarom ga je het niet gewoon doen?” Dat was exact een maand voor de openingswedstrijd. Zo begon ik met het delen van WK-content, en het ontplofte! De behoefte aan meer informatie en inspiratie omtrent vrouwenvoetbal is echt énorm. Door het succes heb ik na het WK een doorstart gemaakt en @volgwkvrouwen veranderd in @volgmeidenvoetbal. Grote namen uit de sportmediawereld gaven mij complimenten, dat maakte het geloof in mijn strategie sterker.

 

 

Je doet dit naast je dagelijkse werkzaamheden; hoeveel tijd ben je hieraan kwijt per dag/week?
Ja, dat klopt! Ik besteed er gemiddeld 15 uur aan per week. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik mezelf (en de tijd) regelmatig verlies uit enthousiasme. Als trainer van jeugdteams begeef ik me vier keer per week tussen de doelgroep en het bezoeken van de eredivisie vrouwen vind ik gewoon leuk. Als je dit erbij optelt, ben ik er misschien onbewust de hele tijd mee bezig.

Op dit moment zit ik tussen banen in. Wat misschien wel leuk is om te vertellen is dat er sinds het starten van dit platform ineens deuren voor me zijn open gegaan waar ik nooit van had durven dromen. Het heeft me enerzijds dus niet alleen een nieuwe ervaring en ontwikkeling gebracht, maar het helpt me ook nu al verder in het realiseren van mijn droom; werken in de (vrouwen)voetbalwereld.

Wat zijn je doelen?
Mijn doel is om vrouwenvoetbal zichtbaarder te maken en de jonge generatie daarmee te inspireren. Volgmeidenvoetbal is hierin een mooi middel. Ik wil in de toekomst meer focus leggen op de pracht en kracht van de teamsport, vanuit de coachrol en mijn eigen ervaring in activiteiten binnen je vereniging. Om zo anderen te activeren om een rol op te pakken binnen je vereniging.

Ook is het mijn doel om een baan te vinden of te creëren in de (voetbal)sport; ik kom pas net om de hoek kijken, dus ik ben nu druk bezig met mezelf positioneren en aan mijn netwerk werken.

Waar ben je het meest trots op?
Op alles wat volgmeidenvoetbal nu al teweeg heeft gebracht, ik krijg mooie berichten van jongeren en volwassenen die hierin echt een meerwaarde ervaren en hier open over durven te praten. Daar krijg ik echt kippenvel van. Hierin bouw je ook zelfvertrouwen op, ik merkte; ‘hé, wat ik doe werkt!’ Na nog geen drie maanden actief in de vrouwenvoetbalmedia heb ik voor een plek gestreden bij een erg gewilde BVO, daar heb ik het in de finale verloren, maar de kennis dat ik veel mensen achter me liet in dit proces vind ik wel heel bijzonder.

 

Daphne Koster, mijn jeugdvoorbeeld, stelde me de vraag of ik om zou kunnen gaan met constant bekende spelers om mij heen. Little did she know…..

 

Kun je een leuke anekdote naar aanleiding van dit platform delen?
Afgelopen najaar was ik uitgenodigd voor een zakelijk gesprek waarbij een van mijn grote voorbeelden in het vrouwenvoetbal, Daphne Koster, aanwezig was. Zij was voor mij als kind echt het gezicht van Oranje. In dat gesprek stelde zij mij de vraag of ik om zou kunnen gaan met constant bekende spelers om mij heen, of ik daar niet van zou dichtklappen. Little did she know… Ik kon alleen maar denken, ja, ja, ja, ja! Kijk eens wat ik nu doe! Ik praat gewoon met jou alsof er niks aan de hand is! Dit zei ik niet, maar had ik eigenlijk best kunnen doen haha. Ik wilde het niet riskeren, achteraf wel een grappige vraag!

Zijn er ook minder leuke kanten?
Het is voor mij geen grote bron van inkomsten, dus daarnaast werk ik gewoon, geef ik training en heb ik ook nog een privéleven. Beperkingen in tijd en middelen vragen om het maken van keuzes die je soms niet wilt maken.

Wat is je leukste post geweest of een post die je in bijgebleven vanwege bijvoorbeeld bijzondere reacties?
Een post over gendergelijkheid. Ik maakte een post met als insteek de importantie van het creëren van een veilige omgeving in je team zodat iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht seksuele voorkeur. Dit resulteerde erin dat meer dan honderd jongens en meiden mooie en indrukwekkende verhalen uit eigen initiatief gingen delen. Veel meiden wilden het openlijk delen en hieruit ontstond echt een mini-movement in de meidenvoetbalwereld, erg mooi.

Ben je al samenwerkingen aangegaan?
Ja, tweemaal in de vorm van productexposure, ook heb ik een social media account vormgegeven voor 24 uur. Service verlenen heeft echter mijn voorkeur, ik wil me eigenlijk niet associëren met het woord ‘influencer’. Ook al begrijp ik dat je het beestje wel een naam wilt geven, ik zie het liever als founder van een meidenvoetbalplatform.

Wat is je mooiste f#ck-up?
Gedurende het WK was ik van plan om elke wedstrijd te analyseren, ik was even vergeten dat er strenge uitzendrechten op die beelden zaten. Dat was even balen, veel werk gedaan voor niks. Dat heeft er wel voor gezorgd dat ik in korte tijd met iets anders wilde komen, dus creatieve oplossingen moest bedenken. Daar heb ik achteraf veel meer plezier aan beleefd!

Wie is jouw inspiratiebron?
Ik vind het mooi om vastberadenheid en persoonlijke groei bij iemand te zien. Vera Pauw in het bijzonder, die vrouw heeft zoveel voor elkaar gekregen. Een mooi moment vond ik toen de Braziliaanse speelster Marta in een interview vol emotie haar land toesprak en de noodzaak voor nieuw talent liet horen met een kritische noot naar de nationale bond.

 

Kim met haar inspiratiebron Vera Pauw

 

Wat is je grootste uitdaging?
Structuur creëren, de rode draad in mijn leven is ‘ ik vind alles leuk!’. Zowel een sterk punt als een valkuil, want alle taken groeien dan ook exponentieel. Keuzes maken en doelen duidelijk afbakenen, dat kan mijn gameplan scherper maken. Ik heb mijn tijd hard nodig om alles te doen wat ik leuk vind, vooral met volgmeidenvoetbal.

Wat weten weinig mensen van je?
Ik heb in 2004 de Tsunami meegemaakt in Thailand, Koh Phi Phi. We waren op het strand toen de golf kwam. Een heftige gebeurtenis waarin we wonder boven wonder als gezin compleet zijn gebleven. Als tienjarig kind had ik nog lang moeite met verwerken. Ook ben ik in het verleden weleens gebukt gegaan onder mijn onzekerheid over aansluiting vinden op mijn vijftiende bij een vrouwenteam. Iedereen heeft ervaringen die je vormen, ik ook. Ik vind het naar als mensen mij bestempelen als dat mooie koppie die alles maar komt aanwaaien. Dat ik positief en vrolijk in het leven sta, komt niet omdat ik niet beter weet, deze ervaringen dragen daar juist aan bij!

Welk sportevenement zou je graag nog eens willen bezoeken en met wie?
De Olympische Spelen Tokyo 2020, het ultieme toernooi in de sportwereld. Ik ga erheen en ik hoop daar  meer te gaan doen dan alleen kijken, als online reporter in opdracht van iemand of iets in die richting. Of dit gaat lukken weet ik nog niet, maar ik ga er hoe dan ook heen! Een droom!

Wat is jouw motto?
“Maar wat nou als het lukt?”  Dit zorgt ervoor dat ik na het creatieve proces niet alleen focus op de beren op de weg.

Wat wil je verder nog kwijt?
Bedankt Esther dat ik dit hier als gast mocht vertellen! Je hebt hier een waardevol platform in handen, ik heb vanuit KICK-ES al veel adviezen ter harte genomen. Waar ik veel aan heb gehad is het; gewoon doen! Als jonge hond in de sportwereld is het een grote bron van inspiratie, keep it going!

Dank voor je mooie woorden! Jij ook veel succes met dit mooie platform, blijf die jonge meiden inspireren!

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.