Interview

Strategisch Consultant Sponsoring & Sport Eva Gerritse: “niet te lang nadenken, maar gewoon doen”

Eva Gerritse werkt inmiddels dertien jaar bij marktonderzoekbureau Blauw Research. Ze begon als junior onderzoeker en heeft al heel wat interne stappen gemaakt. Nu is ze eindverantwoordelijk voor het onderdeel Sponsoring & Sport binnen Blauw en stuurt ze een team aan van tien man. Met klanten als Heineken, PepsiCo en Nissan, is het bedrijf een grote speler. Eva ziet het als haar missie om het bedrijf naar een nog hoger niveau te brengen. Esther spreekt met haar op het kantoor van Blauw in Rotterdam.

 

Wie is Eva?
Ik ben moeder van twee kinderen en twee stiefkinderen en daarnaast een enorme sportliefhebber; dat ben ik altijd al geweest. Dat heb ik vooral van mijn vader meegekregen. Wij konden samen dagen naar wielrennen en naar schaatsen kijken. Van hem heb ik ook de liefde voor Feyenoord meegekregen. Zelf heb ik vroeger veel getennist, ben ik later fanatiek gaan hardlopen en heb ik een aantal marathons gelopen. Ik heb geen sportmarketing gestudeerd; dat ik nu deze rol heb heeft met mijn passie voor sport te maken.

Wat houdt jouw huidige functie in?
Ik ben als Business Lead verantwoordelijk voor alles wat we doen in sponsoring en sport, zowel op commercieel, inhoudelijk als uitvoerend vlak; ik stuur een projectteam van ongeveer tien mensen aan, zij voeren de onderzoeken uit. Daarnaast houd ik mij bezig met het ontwikkelen van het product.
Ik ben als junior onderzoeker hier begonnen; na een aantal jaar merkte ik dat ik meer een consultant ben dan een echte onderzoeker. Ik ben vrij ongeduldig en vertel graag het grotere verhaal, dat past beter bij mij dan dat ik urenlang in een dataset met cijfertjes zit te graaien. Op een gegeven moment kregen we een wisseling van directie en ontstond de mogelijkheid om mijn expertise op het gebied van sport en sponsoring verder uit te bouwen als één van de vlaggenschepen van Blauw. Toen dacht ik: dit is mijn kans.

 

Met zes personen thuis, waar altijd wat gebeurt, is het goed plannen. Ik besteed daarom veel tijd en aandacht aan focus en doelen stellen. 

 

Hoe ziet jouw gemiddelde week eruit?
Met zes personen thuis, waar altijd wat gebeurt, is het goed plannen. Mijn week is best vol, maar wel heel erg leuk. Qua werk probeer ik vaste dagen op kantoor te zijn, omdat ik er voor mijn team wil zijn. Ook ben ik veel op pad. Ik ben veel bij onze grote klanten en de meeste zitten in Londen, dus daar ben ik vaak te vinden.

 

 

Aan welk type klanten moet ik dan denken? En waarom huren zij daar een Nederlandse organisatie voor in?
Dan moet je denken aan de grote, wereldwijde sportsponsors. Dus Heineken, PepsiCo, Sony, Aston Martin, Nissan, dat soort merken. De merken die veel geld stoppen in sport zoals in de Formule 1 en de Champions League.
En het is inderdaad best bijzonder dat we voor deze klanten mogen werken. Wij denken ook wel eens: wij zijn ook maar een Rotterdams bureautje. Het is het resultaat van het feit dat we dit al twintig jaar doen. We hebben het een beetje te danken aan onze relatie met Heineken, waar we ooit mee zijn begonnen bij de Champions League. Dat heeft zich vervolgens weer uitgebouwd naar andere sponsoren en andere sponsordomeinen. Op basis van dat track-record lukt het ons nog steeds om grote merken binnen te halen als klant.

Je bent veel op pad, je hebt een pittige baan, je hebt een gezin thuis met vier kinderen. Hoe houd je die balans?
Ik besteed veel tijd en aandacht aan focus en doelen stellen. Ik vind het belangrijk om letterlijk op te schrijven wat mijn doelen zijn, daarmee houd ik mijn focus op de juiste dingen.

Doe je dat voor jezelf of voor het team?
Dat doe ik voor het team, maar ook voor mijzelf. Het helpt mij om keuzes te maken. Ik kijk elke ochtend naar de drie belangrijkste dingen die ik die dag wil doen. Dat geeft mij houvast om de juiste keuzes te maken gedurende de dag. Maar zo gaat dat ook op week-, maand-, kwartaal- en jaarniveau. Dat moet wel, omdat ik gewoon niet alles kan doen. Ook schrijf ik op waar ik aan het einde van dit jaar wil staan als het gaat over werk. En als ik dan op zo’n moment een keuze moet maken, of ik ontdek dat het te veel is, dan ga ik even met mijzelf zitten.

Wat drijft jou?
Vooral plezier. Ik vind dat we met fantastisch leuke dingen bezig zijn. Wat mij ook in het werk drijft is een plan maken en uitvoeren. Ik ben plan- en doelgericht. Waar kunnen we met z’n allen naartoe? Wat kunnen we bereiken? En vervolgens: hoe gaan we dat dan doen? En dat terugwerken naar kleine stapjes. Het lastige is om dan iedereen mee te krijgen en het niet in je eentje te bedenken. We willen het met elkaar doen. En als dat lukt, dan geeft mij dat echt een boost.

Wat zijn eigenschappen die jou op deze positie hebben gebracht?
Ik denk dat het helpt dat ik heel positief ben ingesteld, ik kan goed met tegenslagen omgaan. Ik kan leren van fouten of van dingen die minder goed gaan. Maar ook: gewoon doen. Niet tijden lang nadenken over: kan ik dit wel, lukt dit wel, is dit wel een goed idee? Laten we het gewoon maar doen en dan zien we het wel.

Een beetje de Rotterdamse mentaliteit.
Ja, een beetje wel. Het is misschien wel vrouw-eigen om je af te vragen of je iets wel kunt of niet. Dat vind ik zonde: ga het gewoon doen!
Er werken hier veel meer vrouwen dan mannen – ik denk dat het zeker 60/40 is – maar in het managementteam was ik tot kortgeleden de enige vrouw. Eigenlijk had ik daar nooit over nagedacht, maar de laatste tijd doe ik dat wel. Want waarom is dat zo? Er werken hier alleen maar hoogopgeleide mensen. Ze zijn allemaal hartstikke slim. Blauw is bovendien echt een bedrijf waar je heel veel kansen en ruimte krijgt en waar iedereen alles kan worden. Maar zelfs binnen die vrijheid en al die slimme mensen, zitten toch vooral mannen op de hogere posities. Hoe kan dat nou? Ik kan alleen maar bedenken dat mijn vrouwelijke collega’s, maar ook die bij andere bedrijven, minder snel een stap naar voren doen.

 

Misschien hebben vrouwen toch wat meer een duwtje in de rug nodig.

 

Daarop voortbordurend, hoe denk jij over het vrouwenquotum?
Dat vind ik een moeilijk onderwerp. Mijn gevoel zegt: je wilt niet vanwege een quotum op een bepaalde plek terecht komen. En veel vrouwen zullen zeggen, die op zo’n zelfde plek als ik zitten: je wilt gewoon vanwege je kwaliteiten daar terecht komen. Maar er zijn dus heel veel vrouwen die dat niet lukt. Die het niet lukt om die stap naar voren te doen. Dus misschien hebben die vrouwen toch een duwtje nodig.

Moeten we elkaar niet meer als vrouwen ondersteunen? Ik ben er ook niet zo mee bezig geweest en nu ik wat ouder word denk ik: het is best wel bijzonder dat er op hogere posities uiteindelijk weinig vrouwen zitten.
Ik vond het eigenlijk altijd wel grappig als ik als enige vrouw aan tafel zat. Dan zat ik bijvoorbeeld bij de KNVB in Zeist tussen alleen maar mannen. Ik kon die vaak ook positief gebruiken. Het is makkelijker om de aandacht te krijgen, je valt sneller op, je wordt sneller onthouden omdat je een vrouw bent. Maar, dit klinkt misschien heel softie, nu ik zelf een dochter heb, vraag ik mij af: wat wil ik haar meegeven? En ik wil mijn zoon precies hetzelfde meegeven. Want ik denk dat het net zo belangrijk is dat zij snapt dat ze alle kansen van de wereld heeft en gewoon overal op af moet stappen, als dat hij snapt dat vrouwen net zo goed als mannen die kansen kunnen pakken.

 

 

Jij staat in de lijst van 25 meest invloedrijkste personen in sponsorland. Hoe vind je dat?
Een compliment, omdat we als Blauw zijnde graag die invloed willen hebben. We willen niet alleen inzichten leveren en het bedrijf zelf laten uitzoeken wat ze er mee doen. Nee, juist die invloed is voor ons belangrijk, we willen van waarde zijn en merken helpen om de het maximale uit hun betrokkenheid bij sport laten halen. Dat is wat we willen. Dus het feit dat het om invloed gaat is dan wel een extra compliment.

 

 Zorg dat je plezier hebt en wees niet bang om dingen te proberen.

 

Niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor jou persoonlijk is het een mooie waardering van je werk.
Wat zijn je doelen? Wat zou je nog willen bereiken?
Afgelopen jaar hebben we het beste jaar ooit gehad met ons team. Ik wil aankomend jaar met al mijn ervaringen anderen helpen en beter maken. Ik ben zelf constant bezig om mijzelf te verbeteren. Ik stel doelen om slimmer te worden, beter te worden, nieuwe dingen te leren. Ik wil mijn team helpen om dat ook te doen.

Je zegt dat je veel nieuwe dingen wilt leren; hoe doe je dat?
Ik ben iemand die aan de slag gaat en iets oppakt. Ik ga als we een idee of een plan hebben, het liefst daar gelijk mee aan de slag. Door dingen uit te proberen, gewoon te doen en fouten te maken. Ik ben zo enthousiast omdat ik heel erg in ons verhaal geloof, in onze onderzoeken om bedrijven te helpen de sport te gebruiken om hun merk over de bühne te brengen. Ik geloof oprecht dat we dat veel meer kunnen doen. Dat voelt niet als een sales verhaaltje, maar echt als een missie. Dus ik denk dat we dat verhaal en de ideeën die we hebben wereldwijd aan meer merken kunnen vertellen.

Heb jij een motto of quote?
Niet eentje die meteen naar boven komt. Maar ik heb wel een advies: zorg dat je plezier hebt en wees niet bang om dingen te proberen.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.