Inspiratie,  Interview

Voetbalster en projectmanager ADO Den Haag Vrouwen Amber Verspaget: ”Hard werken verslaat talent als talent niet hard werkt”

Toen ze afgelopen zomer een meidenvoetbaldag organiseerde, wist Amber Verspaget het zeker: haar hart ligt bij sportevenementen. Natuurlijk staat voetbal nog steeds op nummer één voor de Brabantse die sinds 2018 voor ADO Den Haag Vrouwen speelt. Maar omdat het in Nederland lastig is om als vrouw te kunnen leven van het voetbal, staat Amber nu niet alleen wekelijks op het veld, maar loopt ze ook rond in de gangen van het Cars Jeans Stadion als projectmanager. Esther spreekt met Amber.

Wat ben je na het afronden van je studie aan de Johan Cruyff Academie gaan doen?
Ik ging op zoek naar een baan die goed te combineren was met het voetballen bij ADO Den Haag Vrouwen. Dat bleek toch lastiger, zeker in coronatijd, dan dat ik op voorhand had gedacht. Via de VVCS (Vereniging van Contractspelers, red.) ben ik in contact gekomen met een loopbaanbegeleider, Arjan Ebbinge. Hij heeft mij in eerste instantie geholpen met kijken naar waar mijn passie ligt. Zo ben ik bij de evenementbranche uitgekomen. Omdat deze vanwege corona grotendeels stilligt, heb ik vooral netwerkgesprekken gevoerd met mensen uit de sport. Ik ontdekte dat ik het liefst iets met sportevenementen wil doen. Na al die netwerkgesprekken waarin ik veel informatie opdeed, ben ik aan de slag gegaan met een eigen evenement. Samen met twee vriendinnen/oud-teamgenoten zijn we gaan kijken naar de mogelijkheden en uiteindelijk hebben we een meidenvoetbaldag georganiseerd in Nijmegen. Het werd een dag vol voetbal en plezier voor bijna honderd meiden. Hiervoor hebben we alles geregeld, dus van het zoeken van sponsoren, het maken van een draaiboek tot het werven van vrijwilligers. Ik vond het zo leuk en ik kreeg er zoveel energie van dat ik tot de conclusie kwam: dit is wat ik wil!

Wat is je grootste learning geweest tijdens de organisatie van die dag?
Dat je dingen ook op voorhand goed moet wegzetten. Het is leuk dat je een draaiboek hebt, vrijwilligers hebt, maar je kunt niet pas op de dag zelf bedenken wat iedereen gaat doen. Dat moet je op voorhand al hebben bedacht. De dag ging in vogelvlucht voorbij, maar ik was ook helemaal gesloopt daarna. Er gingen niet zoveel dingen fout, maar dingen gingen anders dan gepland en daar moet je op anticiperen. Als je het nog beter neerzet, dan werpt dat zijn vruchten af op de dag zelf.

Dat herken ik natuurlijk ook vanuit mijn werk en daarom geef ik tijdens gastcolleges mee: houd er altijd rekening mee dat veel anders gaat dan gepland. Zorg dat je je handen vrij hebt op de dag zelf zodat je hiermee om kan gaan.

Naast dat je als speelster actief bent bij ADO, ben je dus ook actief in de organisatie van de club. Hoe is dat tot stand gekomen?
Het kantoor van ADO Den Haag Vrouwen heeft twee vrouwen in dienst (en een tal van vrijwilligers die helpen), Jill Verreijdt en Karin Punt, en zij doen eigenlijk alles: de marketing, de ticketing, de sponsoring, etc. Binnen ADO Den Haag Vrouwen zijn er ook projecten, dat zijn maatschappelijke projecten vanuit de gemeente maar bijvoorbeeld ook de ADO Den Haag Vrouwen Academie. Deze projecten kregen niet de aandacht die het verdiende; het was niet de prioriteit. Aan het begin van het seizoen nam Karin daarom contact met mij op. Ze wist dat ik een meidenvoetbaldag had georganiseerd en dat ik op zoek was naar een baan met soortgelijke werkzaamheden. Toen ze vroegen of ik voor ADO Den Haag Vrouwen wilde gaan werken, wist ik meteen: dit is precies wat ik wil! Natuurlijk ben ik ook nog steeds voetballer en hiervoor geef ik alles. Ik kan dus niet veertig uur in de week werken, want als ik bijvoorbeeld op vrijdagavond een uitwedstrijd moet spelen in Heerenveen moet ik om 13:00 thuis vertrekken. Maar er is natuurlijk geen andere organisatie die dit beter begrijpt dan ADO zelf. Wat betreft viel alles op zijn plek. Als Projectmanager zijn mijn hoofdtaken de ADO Vrouwen Academie en de maatschappelijke projecten. Maar wat ik al zei, we zijn maar een klein team, dus ik spring bijvoorbeeld ook regelmatig bij als het gaat over marketing, social media en het ontwerpen van het magazine.

Voor nu zou ik het ook echt niet anders willen. Het lijkt mij superleuk om full-prof te zijn en mij volledig te focussen op voetbal, maar ik weet dat wanneer mijn carrière stopt, ik gewoon moet werken. Op dat gebied moet je je dus ook ontwikkelen. Ik volg nu bijvoorbeeld de cursus ‘leiderschap’ bij de VVCS. Dit doe ik samen met een voetbalster uit de Eredivisie Vrouwen en tien voetballers uit de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. De cursus gaat ook over het leven na een voetbalcarrière. Voor de mannen is dat natuurlijk heel anders dan voor ons. Wij werken naast onze voetbalcarrière, maar die jongens weten ook dat ze zich na hun carrière niet financieel onafhankelijk hebben gespeeld. Ik vind het mooi om ook die kant van de mannenwereld te zien; het gaat niet alleen om geld, bekendheid, etc. Nee, er zijn ook mannelijke voetballers die nu kunnen leven van het voetbal, maar zich wel beseffen dat ze gewoon moeten werken als hun carrière stopt.

Waar ben je het meest trots op?
Ik ben trots op het feit dat ik niet bij de pakken neer ben gaan zitten toen het niet gelijk lukte om aan een baan te komen. Ik heb initiatief getoond door met een loopbaanbegeleider aan de slag te gaan en netwerkgesprekken te voeren. Dat laatste was nog best een drempel. Ik ben sociaal en kan mijzelf goed verwoorden, maar om dan het gesprek aan te gaan met mensen uit het werkveld vond ik toch wel spannend. Ik heb dan het gevoel dat ik zo’n typische afgestudeerde ben die veel dingen te weten wil komen. Ik heb niet het idee dat iedereen dat zo waardeert. Er zijn mensen die het superleuk vinden om over hun werk te vertellen, maar er zijn ook mensen die liever tijd stoppen in hun eigen werk.

Wat drijft jou?
Mijn passie voor sport en evenementen. Mensen een leuke dag bezorgen. Ik ben iemand die het anderen graag naar de zin maakt, zoals ik tijdens mijn eigen evenement iedereen een leuke dag wilde bezorgen. Ik vind het ook belangrijk dat de meiden van de ADO Den Haag Vrouwen Academie van ons kunnen leren. Voor mij is het maar een kleine moeite om hun vragen te beantwoorden, maar dat heeft voor hen zoveel waarde. Als ik maar een klein deel kan bijdragen aan de belevenis van een kind, dan is mijn dag eigenlijk al geslaagd.

Welke eigenschappen hebben jou denk je op deze positie gebracht?
Mijn doorzettingsvermogen: hard werken wordt beloond. Dat typeert mij ook als voetballer; ik ben niet de voetballer met het meeste talent, maar je kunt mij niet pakken op het feit dat ik niet hard werk. Ik geef elke training en wedstrijd duizend procent. En misschien ook wel een beetje bluf; niet altijd wachten totdat mensen naar jou komen, maar zelf die eerste stap zetten.

Je bent natuurlijk nog jong, maar welke tip zou je geven aan de Amber van vijf jaar terug?
Ik denk dat ik de dingen die ik doe en leuk vind, niet voor lief moet nemen. Ik mag elke dag voetballen en heb een leuke baan. Tegelijkertijd zijn er mensen in Nederland die ook hard werken voor hun doelen, maar deze misschien nooit bereiken of de kans niet krijgen om deze te bereiken. Als mijn ouders mij nooit naar al die activiteiten hadden gebracht toen ik klein was, dan was ik nooit voetballer geworden. Je leert dus heel erg waarderen en niet te veel voor lief nemen.

Ik heb bijvoorbeeld in mijn eerste jaar bij ADO mijn kruisband afgescheurd. Voor die blessure had ik het gevoel dat ik er een beetje bij hing. Maar sinds het moment dat ik weer fit was, ben ik gaan waarderen dat ik überhaupt kan en mag voetballen. Ik kon er weer gewoon plezier in hebben zonder dat ik mijzelf druk hoefde op te leggen. Sinds dat moment speel ik alles. Het heeft mij dus mentaal sterker gemaakt.

Welke eigenschappen denk jij dat de sportwereld meer nodig heeft?
Eigenschappen weet ik niet zo goed, maar wel iets met vrouwelijke inzichten. Ik denk dat vrouwen bepaalde inzichten kunnen geven waar mannen niet eerder aan hebben gedacht, bijvoorbeeld qua creativiteit of het meebewegen en verbinding leggen in een gesprek of tussen verschillende groepen. Binnen ADO Den Haag Vrouwen werken wij met zowel mannen als vrouwen. Het verschil in dynamiek en denkwijze is heel grappig om te zien. Tijdens o.a. het teamoverleg zie je het verschil en vullen we elkaar aan waar nodig. Ik denk dat die combinatie goed werkt.

Heb je een bepaald levensmotto?
Hard werken verslaat talent als talent niet hard werkt. Dat is precies de zin die mij typeert in alles, zowel binnen als buiten het veld.

One Comment

  • Robert Reijenga

    Mijn complimenten voor dit bijzondere, openhartige en leerzame artikel. Verder veel succes Amber bij onze club op het veld, de voetbalacademie en evenementen.
    Geweldig.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.