Esther's inspiratieboost

De levenslessen van Ireen Wüst

Hoe zullen we het noemen, misschien is het ’t beste te vergelijken met een verliefdheid; een verliefdheid die elke keer weer tot volle bloei komt….vanaf de eerste flirt was het raak.

Elke vier jaar weer en dat zestien jaar achter elkaar. In haar eigen woorden: “elke keer als ik de olympische ringen zie, lijk ik wel betoverd te raken.”

Wat een ongelooflijke prestatie heeft zij geleverd, elke keer wist ze te pieken op het juiste moment, wat een machtig sportvrouw!
Zondagavond zat Ireen Wüst bij studio Peking en gaf ons in die korte tijd een paar hele mooie levenslessen. Voor haar zo vanzelfsprekend, maar dat zijn ze niet.

Ik citeer hierbij een aantal quotes.

“Ik denk dat ik me op elke Spelen op mijn best heb gevoeld. Ik vind het gewoon het allermooiste wat er is; ik geniet van de olympische ringen, de Spelen, het magische daarvan, dat haalt het beste in me naar boven.”
Dit was het antwoord op de vraag van Dione de Graaff over wanneer zij op haar best was.
Ik moet denken aan de quote “als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken”. Zij koos wat ze wilde doen, besloot daar ongelooflijk van te genieten en dat straalt ze aan alle kanten uit; haar geflirt richting de Spelen werd beloond.

“Die oogkleppen gaan op, dan wordt mijn wereld heel klein en dan maak ik die afstand het allerbelangrijkste en dan ga ik daar een soort van in wonen. En dat is op dat moment het allerbelangrijkste.”
Ireen heeft een heel helder doel voor ogen en alles moet daar op dat moment voor wijken. Alles staat in het teken van dit doel; ze zegt zelf ‘ik ga erin wonen’. Maurits Hendriks sprak in de uitzending al over hyperfocus.
Enerzijds gaat het dus om dit doel: hoe helderder jouw eigen doelen zijn, hoe makkelijker het is om deze te bereiken. Als jij naar een onbekende bestemming reist, stel jij je GPS toch ook in?
En anderzijds ook vooral om wat ze ervoor moest doen, maar vooral laten om dit doel te bereiken. Die hyperfocus is hierin super belangrijk.


“Ik vind het ook het allermooiste om te doen, ik geniet daarvan en dan probeer ik boven mezelf uit te stijgen.
Ik lees ook wel eens dat andere sporters zeggen “op zo’n dag ben ik doodongelukkig” en ik denk dan “doe je dan wel het goeie?” want ik geniet hiervan.
Ik mag daar op de Spelen staan, ik mag mijn trucje aan jullie laten zien en daar heb ik vier jaar voor getraind.”
In alles wat Ireen doet, straalt ze plezier uit. Ireen is super dankbaar dat ze hier mag staan, geniet er ongelooflijk van en dat is misschien waarom Ireen niet alleen verliefd is geworden op de Spelen, maar andersom ook. De reden waarom er zo’n magische klik tussen hen beiden is.


“Ik ga gewoon terug naar mezelf. Wat de druk groot maakt zijn de media, de verwachtingen van buitenaf. En dan moet je eigenlijk even terug naar “waarom schaats ik, waarom sta ik hier aan de start. En dat is omdat ik het leuk vind, ik wil dit, er is niemand die mij verplicht.
Ik mag gewoon – want ik moet niets – mijn 1500 meter hier neerzetten en ik ben in vorm, dus ik ga gewoon mijn best doen.
De grootste druk is de druk die ik mezelf opleg en die heb ik in de hand, die kan ik controleren, de rest doet er dan niet toe.”
Ireen maakt het klein; ze gaat terug naar de basis, want het gaat om haar en haar alleen, wat zij wil; en wat iedereen er ook over kan denken, zeggen en schrijven. Ook hier is de basis weer het plezier.


Dat broekie van 19 in Turijn vroeg de oren van de kop van Renate Groenewold en Carl Verheijen; en nu is het mooi dat ik dat voor de jonkies in mijn groep kan doen.
Waarom zou je zelf het wiel willen uitvinden als je kunt leren van anderen die die weg al bewandeld hebben?
Zelf leer ik heel graag van anderen, mensen die verder zijn dan ik; ik pak daaruit wat voor mij van toepassing is, gooi daar mijn eigen sausje overheen die komen uit mijn ervaringen en dat geef ik weer door.
En zo zal Ireen ook niet letterlijk alles herhalen wat Renate Groenewold en Carl Verheijen haar geleerd hebben. Zij voegt daar bijvoorbeeld haar ervaringen van o.a. vijf Olympische Spelen aan toe; hoe waardevol is dat?

Je kunt het allemaal heel zwaar maken, maar uiteindelijk moet je gewoon een hele leuke tijd hebben en dankbaar zijn dat je bij de Spelen bent. En dan ga je er toch gewoon het beste en het mooiste van maken; een tijd om nooit te vergeten.
Wie dankbaar in het leven staat, is gelukkiger. Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken die dit bevestigen.
En dan sluiten we weer af met het plezier. Want uiteindelijk draait het daar toch om.

De Olympische Spelen betoverden Ireen, zij heeft de Olympische Spelen en ons allemaal betoverd, dankjewel Ireen!

En hoe zit dat bij jou?
Bij Ireen is haar positiviteit, haar levendigheid, de kunst om te genieten, juist ook van alle uitdagende momenten, haar grootste kracht.

Te vaak zie ik vrouwen het plezier in hun werk verliezen.
Vrouwen die denken dat ze zich als een man moeten gedragen om maar gezien en gehoord te worden op de apenrots; en het tegengestelde is waar.
Juist doordat zij zich conformeren, worden hun onderscheidende talenten niet meer gezien. En dat werkt averechts….het enige wat hen nog rest als vrouw in een mannenwereld is dan het negatieve effect: dat ze als minder capabel worden gezien. En het plezier in het werk is ook nog eens weg.

Is dit bij jou het geval?
Dan is mijn S.U.C.C.E.S.S. Programma zeker wat voor jou.

Interesse? Meld je dan nu aan voor een vrijblijvende match call.

Tenslotte nog twee mededelingen van mijn kant.

Pilot-workshop “F*ck die onzekerheid
Dinsdag 8 maart vindt het jaarlijkse symposium van het Landelijk Netwerk voor Vrouwen in de Sport plaats op de HvA in Amsterdam (yes, we mogen weer live🙌).
Voorafgaand aan deze bijeenkomst wil ik graag een pilot-workshop “F*ck die onzekerheid” geven (met een beperkt aantal deelnemers). Dit zal van 16:00 – 17:30 zijn.
Verdere informatie volgt op korte termijn. Wil jij als eerste op de hoogte zijn om je hiervoor te kunnen opgeven? Stuur dan even een berichtje naar ons.

Grensoverschrijdend gedrag in de sport
Een heel actueel onderwerp op dit moment. In de KICK-ES groep hebben we er al wat discussies over gehad en ook heb ik hier met een aantal van jullie al interessante gesprekken over gehad.
Ten eerste ging het al over: “wat is grensoverschrijdend?Want het lijkt erop dat die grens bij iedereen op een andere plek ligt.
Woensdag 9 maart van 12:00 – 13:00 willen we hier een online sessie aan wijden. NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen heeft al aangegeven hierbij aanwezig te zijn.
Wil jij hier ook bij aanwezig zijn? Meld je dan aan via deze link.
Ken jij anderen voor wie deze sessie ook interessant kan zijn (zowel mannen als vrouwen), stuur de link dan zeker door.

Meer inspiratie ontvangen? Schrijf je nu in voor de KICK-ES Inspiratieboost

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.