Kick ass ladies,  Vrouwen in sportbesturen

Voorzitter DVVA Jill Eekhart: ‘’Toen ik startte wist ik niet dat het zo uitzonderlijk was om als jonge vrouw voorzitter te worden’’

Ondanks dat er de afgelopen jaren meer aandacht is gekomen voor diversiteit in Nederlandse sportbesturen, blijft het aantal vrouwen in deze besturen toch achter op het aantal mannen. Voor deze rubriek spreken we daarom met vrouwelijke sportbestuurders. We vragen hen naar hun verhaal en welke tips zij hebben voor vrouwen en besturen. Vandaag spreken we met Jill Eekhart.

Jill werkt als zelfstandige en helpt sportorganisaties op het gebied van innovatie en ondernemerschap in de sport. Daarnaast is ze in haar vrije tijd voorzitter van voetbalvereniging DVVA (Door Vriendschap Verenigd Amsterdam) in Amsterdam.

Hoe ben je terecht gekomen in het bestuur van de voetbalvereniging?
Het is eigenlijk een vrij geleidelijk proces geweest. Toen ik lid werd van de club ben ik al vrij snel activiteiten gaan organiseren. Op een gegeven moment heb ik het lustrumjaar gecoördineerd. Daarna ben ik aangebleven als algemeen bestuurslid. Dat is nu vier seizoenen terug. Na dat seizoen gaf de vorige voorzitter aan dat hij zou gaan vertrekken. Toen ging het bij mij kriebelen: zou ik dat willen en zou ik dat kunnen? En ook de vraag: wordt dat dan geaccepteerd als je dat doet als vrouw? Een belangrijke stimulans was dat een aantal andere bestuurders zeiden: ‘’Jill, we zien het jou doen.’’ Doordat zij het vertrouwen uitspraken was het voor mij duidelijk dat ik mijzelf in ieder geval kandidaat zou stellen. Uiteindelijk waren er geen andere kandidaten en binnen de club waren de reacties heel positief.

Een belangrijke stimulans was dat een aantal andere bestuurders zeiden: ‘’Jill, we zien het jou doen.’’

Waarom wilde je graag voorzitter worden?
In eerste instantie omdat ik graag iets wil bijdragen aan de plek waar ik graag kom, de ouderwetse clubliefde. In mijn studententijd heb ik ook al een jaar in het bestuur van de studententennisvereniging gezeten. Ik weet dat het veel bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling. Het is een enorme leerschool. De positie van voorzitter gaf mij de mogelijkheid om te leren een team aan te sturen. Je wordt gedwongen om de grotere lijnen in de gaten te houden, strategisch denken en daar naar handelen. Dat zijn dingen die mij wel een uitdaging leken. Voor mij was het ook een manier om ervaring op te doen in de sport en te werken aan mijn netwerk. En dan is zo’n positie als voorzitter heel zichtbaar. Uiteindelijk ben ik zelfs zichtbaarder geworden dan dat ik had verwacht. Dat heeft mij weer tot inzichten gebracht in de zin van: hoe gaat het eigenlijk in het voetbal? Toen ik startte wist ik niet dat het zo uitzonderlijk was om als jonge vrouw voorzitter te worden.

Jill leest een artikel over zichzelf in Sport, Bestuur & Management over haar rol bij DVVA

Wat zijn tips die je kunt geven aan vrouwen die ook graag een sportbestuur in willen?
Ik denk dat als je constateert dat je die ambitie hebt, het heel wijs is om in gesprek te gaan met mensen binnen die vereniging. Om te kunnen vragen: wat vind jij belangrijk en wat vind jij dat een bestuurder moet kunnen? Maar je moet ook uitspreken dat je die ambitie hebt, lef tonen. Mijn ervaring is dat op het moment dat je dat doet, mensen bereid zijn om met je mee te denken. Dus ga het gesprek aan en durf je hand op te steken. Een derde tip zou zijn om vooraf na te denken: wat heb ik in huis? En wat zou ik dan willen bereiken als bestuurder? Daar heb ik zelf van tevoren ook echt over nagedacht.

Maar je moet ook uitspreken dat je die ambitie hebt, lef tonen

Wat zijn tips die je kunt geven aan verenigingen die meer vrouwen in het bestuur willen?
Ik denk dat vrouwen over het algemeen wat meer de tijd nemen om na te denken of ze een positie in het bestuur zouden willen. Ze steken minder snel hun hand op. Dat vraagt dus een andere benadering. Stel dat jij halverwege het seizoen weet dat er na dit seizoen een positie vrijkomt in het bestuur, dan zou mijn advies zijn: zorg dat je dat ruim van tevoren communiceert, wacht daar niet mee tot het einde van het seizoen. Wees daar open over en gebruik de rest van het seizoen om aandacht te vragen voor die posities. Ga op een laagdrempelige manier met mensen daarover in gesprek. Stimuleer vrouwen ook dan om hun hand op te steken. En ik denk dat het heel belangrijk is om vooraf de vraag te stellen: waarom willen we meer vrouwen in het bestuur? Dat helpt namelijk in het vertellen van dat verhaal. Als je er namelijk wat meer bij kunt vertellen, is het denk ik ook makkelijker om als vrouw die stap te zetten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *