Perschef Anja van Ginhoven op trainingsveld bij OranjeLeeuwinnen
Interview,  Sport

Perschef Anja van Ginhoven: “als je kwaliteit levert, wordt er niet gekeken of je man of vrouw bent”

Anja van Ginhoven werkt als zelfstandig communicatieprofessional voor onder meer de KNVB en NOC*NSF: ze is perschef van de OranjeLeeuwinnen en van (para) TeamNL. Droombanen in veler ogen; voor Anja geldt dit zeker ook. Het is een mooie combinatie van twee dingen waar ze veel van houdt: het communicatievak en de sport. Anja werkte hiervoor voor onder andere Eurosport, de NOS en het Oranje (mannen) voetbalteam van de KNVB.

Anja en ik kennen elkaar sinds 2003, toen wij beiden in de Zeister bossen werkten. Anja als Media Operations Officer van Oranje en ik begon met de organisatie van het FIFA WK voor spelers tot 20 jaar, dat twee jaar later in Nederland zou plaatsvinden. Wij treffen elkaar dit keer in het Amsterdamse bos.

Je werkt als perschef voor zowel de OranjeLeeuwinnen als het Paralympisch Team. Hoe zien jouw dagen eruit?
Dat verschilt heel erg; als we met de OranjeLeeuwinnen op pad zijn, dan volg ik het dagprogramma van het team en ben ik, samen met collega Monique Kessels, de schakel tussen media aan de ene kant en de speelsters en bondscoach aan de andere kant. Met de stafleden – van medisch tot media en van technisch tot facilitair – willen we de spelersgroep zo optimaal mogelijk ondersteunen en dat doe ik op het gebied van (social) media.

Voor TeamNL zitten we momenteel in een heel andere fase, omdat nog niet bekend is welke atleten zich gekwalificeerd hebben voor Tokio. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met het vormen van ideeën hoe we tijdens de Paralympische Spelen zoveel mogelijk publiciteit krijgen voor en met de sporters en de Paralympische Sport in bredere zin. Hoe kunnen we de atleten voor het voetlicht krijgen? Dit doen we op een proactieve manier waarbij we zelf op zoek gaan naar wiens verhaal past bij welk medium.

Voor beide functies geldt dat het op onze eigen creativiteit en initiatief aankomt. En daar ligt mijn kracht.

Waarom doe je wat je doet?
Ik heb HEAO Communicatiemanagement gedaan met als specialisatie Event Management. Ik was speelster van Jong Oranje (Onder 19) toen ik stage moest lopen. Bij de KNVB wilden ze toen al graag spelers uit de selecties een stageplek bieden; eigenlijk was dat best vooruitstrevend voor die tijd. En zo ben ik ooit bij de KNVB begonnen. Ik ben er dus ingerold, maar het is, figuurlijk gesproken, ook een jas die wel heel lekker zit.

Door een toevalligheid kwam ik na mijn afstuderen weer in contact met mijn stagebegeleider. In datzelfde gesprek deed hij mij een zakelijk voorstel; hij vroeg mij of ik wilde helpen om een nieuwe afdeling Publieksvoorlichting op te zetten. Ik dacht toen: waarom ook niet? en dat was mijn start bij de KNVB.

Anja van Ginhoven en volledige staf van OranjeLeeuwinnen portret

Waar ben je het meest trots op?
Als je gaat studeren wordt je een carrièrepad voorgespiegeld: dat is heel erg gericht op het hoogste bereiken en het meeste verdienen. Naarmate je meer werk- en levenservaring hebt, ga je veel meer voelen waar je echt gelukkig van wordt.
Ik wil met een blij gevoel naar mijn werk gaan en daar energie van krijgen. Ik ben er trots op dat ik onafhankelijk mijn beslissingen kan nemen, naar dat gevoel kan en durf te luisteren en kan doen waar ik gelukkig van word. Ik moet er wel bij zeggen dat ik in de regel ook vooral blij word van dingen die ik goed kan.

Wat zijn eigenschappen die je op deze positie hebben gebracht?
Ik heb allereerst veel gehad aan mijn voetbalcarrière: ik heb zelf op het hoogste niveau gevoetbald. Daarna heb ik door mijn jaren bij het Nederlands elftal ook in een topsportomgeving mogen werken en met mensen gewerkt die de top waren in hun vak: Kees Jansma, Hans Jorritsma en een bondscoach als Marco van Basten. Je leert daar gewoon heel veel van. Ik heb daar tot op de dag van vandaag profijt van: bijvoorbeeld het leren in scenario’s te denken, vooruitdenken en creatief zijn. Maar ook mijn vader – hij was directeur van een bloembollenexportbedrijf – is een heel belangrijke inspiratiebron geweest. Hij was als geen ander in staat om met iedereen om te gaan en een band op te bouwen. Van de mensen aan de lopende band tot de directeur van Albert Heijn, het lukte hem altijd om een ‘klik’ te krijgen.

Dat is misschien wel het meest bijzondere; dat als je ‘one of the guys’ bent en de kwaliteit levert die gevraagd wordt, er helemaal niet naar gekeken wordt of je nou man of vrouw bent, zelfs in de voetbalwereld niet


Heb je een role model?

In je werkende leven kom je mensen tegen en bepaalde dingen waar zij goed in zijn, neem je mee in je bagage. Sinds januari ben ik perschef van de OranjeLeeuwinnen. Destijds bij het Nederlands elftal was Kees Jansma de perschef en waren Monique Kessels en ik zijn spreekwoordelijke linker- en rechterhand. Als er grotere issues waren, keken wij allebei naar Kees en mocht hij het oplossen. En nu ben ik ineens ‘de Kees’ en wordt er naar mij gekeken, en dan neem ik hem nog wel eens in gedachten: hoe zou hij dit hebben gedaan?

Zijn er cruciale beslissingen die je hebt genomen en wat hebben die je gebracht?
Dat zijn er een paar; de eerste was toen ik werkte op de communicatieafdeling van NOS Sport & NOS Evenementen. Door een taakstelling werd aan onze afdeling gevraagd of we allemaal een aantal uren wilden inleveren. Als iedereen een dag zou inleveren, konden we allemaal blijven, in plaats van dat er een collega zou moeten vertrekken. Ik had dus één dag in de week over en heb toen mijn eigen bedrijf opgericht en ben wat andere communicatieprojecten erbij gaan doen.

De tweede was ruim een jaar geleden: ik was in dienst van Discovery/Eurosport. Een van mijn eerste – en tegelijk mooiste – projecten daar was het verzorgen van de PR en de (social) content rondom de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. Na de Spelen dacht ik: als ik nu moet wachten tot de volgende kers op de taart, de Olympische Spelen van Tokyo, dat is dan wel heel lang. Ik weet dat ik op m’n best ben als de druk en hectiek het grootst is. Het zou dus voor niemand goed zijn, als ik bijna twee jaar in een soort light-versie zou moeten werken. Toen bedacht ik: ik ga mijn baan opzeggen en helemaal voor mezelf beginnen, dat heb ik out-of-the-blue gedaan.

Ik had best wel een paar weken buikpijn, want ik had nog geen opdrachten, maar vrij snel daarna kreeg ik mijn eerste interim-opdracht en daarna is het balletje blijven rollen.

Portretfoto perschef van OranjeLeeuwinnen Anja van Ginhoven

Hoe opereer je als vrouw in een mannenwereld?
Ik werk dan wel als vrouw in een mannenwereld, maar ik heb dat eigenlijk nooit zo ervaren. Niet bij de KNVB en ook niet bij NOS Studio Sport. Dat is misschien wel het meest bijzondere; dat als je ‘one of the guys’ bent en de kwaliteit levert die gevraagd wordt, er helemaal niet naar gekeken wordt of je nou man of vrouw bent, zelfs in de voetbalwereld niet.

In 2004 vroeg Hans Jorritsma (Teammanager van het Nederlands elftal) aan Monique Kessels en mij of wij Kees Jansma wilden ondersteunen in het communicatieteam van het Nederlands elftal en dat was op dat moment best baanbrekend. Tot dat moment hadden er bij Oranje nooit vrouwen in de begeleidingsstaf gezeten. Hans Jorritsma zag, behalve onze kwaliteiten, ook vooral de meerwaarde van wat ‘vrouwkracht’ in een staf die verder alleen uit mannen bestond. Zelf kijk je er niet zo naar, maar terugkijkend begrijp ik wel wat hij toen bedoelde. Je neemt als vrouw toch een andere energie mee en volgens mij werkt zo’n mix gewoon heel erg goed.

Als vrouw moet je wel gewoon vrouw blijven; ga niet een soort haantje of een ‘mannetje’ spelen, want dat werkt alleen maar averechts


Zijn er zaken waar je tegenaan bent gelopen als vrouw waar je als man geen last van zou hebben gehad?
Een grappige anekdote in dit kader is dat wij met het Nederlands elftal in Boekarest speelden en na afloop wij naar de kleedkamers moesten om de spelers op te halen voor interviews. Wij hadden de juiste accreditatie om het kleedkamergebied in te gaan, maar daar stonden een aantal Roemeense beveiligers en politieagenten en die weigerden ons binnen te laten. Dan zie je wel hoe progressief we in Nederland eigenlijk zijn.

Maar de tip die ik altijd meegeef – en wat ik zelf ook altijd in gedachten houd – is dat je als vrouw wel ook gewoon vrouw moet blijven; ga niet een soort haantje spelen, of een ‘mannetje spelen’, want dat werkt alleen maar averechts.

Wat is je mooiste fout?
Jan de Jong, directeur bij de NOS, zei altijd: we zijn niet feilloos en niet foutloos, maar wel goed in wat we doen. En dat geldt voor mij ook: iedereen maakt fouten, en ik ben daarin geen uitzondering, maar je kunt daarom nog steeds goed zijn in je werk. Om er nu een (mooie) fout uit te pikken…ik zou het zo 1-2-3 niet weten. Mijn geheugen slaat kennelijk liever positieve dingen op.

Heb je een tip voor jonge vrouwen die de sportwereld in willen?
Als je in de sport wilt werken, is het belangrijk dat je echt van de sport houdt. Topsporters voelen feilloos aan of je echt en oprecht bent of niet. Je moet het niet doen omdat het sexy of interessant klinkt. Koester de liefde voor de sport.
Perschef OranjeLeeuwinnen Anja van Ginhoven op het trainingsveld bij Oranjeleeuwinnen
Wat heeft de sportwereld meer nodig en in jouw geval specifiek de voetbalwereld?
Als je puur koppen gaat tellen, zouden er zeker meer vrouwen in het voetbal mogen werken. Maar het moet wel altijd gaan om kwaliteit. Als je als vrouw wilt werken in de voetbalwereld, je hebt de kwaliteit en je ‘snapt’ de sport, dan zijn er echt niet zoveel belemmeringen.

En ook de kans krijgen in mijn ogen. Ik heb het idee dat er nu vaak in hetzelfde kringetje wordt gezocht.
Daar ligt ook een eigen verantwoordelijkheid. Je hebt een haal- en brengplicht in het leven. Als je iets graag wilt, je jezelf laat zien en je zorgt dat je je zaken voor elkaar hebt, dan liggen en komen de kansen er echt wel. Laat je zien en spreek uit waar je ambities liggen.

Wat zou je tegen je jonge zelf willen zeggen?
Als ik de huidige ontwikkelingen in het vrouwenvoetbal zie, denk ik af en toe wel: was ik maar iets later geboren. Aan de andere kant weet ik ook niet of ik op het veld kwaliteit genoeg zou hebben om nu mee te kunnen en daarom ben ik blij dat ik op een andere manier mijn steentje kan bijdragen aan de sport waar ik zoveel van hou.
Er liggen, zeker nu, zoveel kansen in het vrouwenvoetbal; zorg dat je die met beide handen aangrijpt en er helemaal voor gaat.

Welk sportevenement zou je graag nog bezoeken en wie zit er dan naast je?
Een van de ultieme evenementen zijn voor mij toch wel de Spelen en dat wordt komend jaar waarheid. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik zowel bij de Olympische als de Paralympische Spelen aan de slag mag. Dat wordt ongetwijfeld een hele bijzondere ervaring.

En tenslotte, wat is jouw motto?
Laat de bal het werk doen!

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.