
Yvonne Tamminga: “De sport heeft meer ondernemerschap nodig”
Yvonne Tamminga is eigenaar van SportYv Management & Advies, een ambitieus evenementenbureau gespecialiseerd in het organiseren van grootschalige sportevenementen in Nederland. Tevens is ze initiatiefnemer en directeur van EventMakers, het landelijke platform voor vrijwilligers in sportevenementen.
Yvonne vervulde met haar team een belangrijke rol in evenementen als de 11stedenzwemtocht van Maarten van der Weijden, diverse EK’s, WK’s en World Cups zwemmen en het EK atletiek in 2016. Ook ontwikkelde ze onder andere de Modelaanpak Evenementen voor Olympisch Vuur/NOC*NSF. Dit is een digitale kennisbank waarin van A tot Z beschreven staat hoe een (top)sportevenement verworven, georganiseerd en geëvalueerd kan worden.
Yvonne en ik kennen elkaar al heel wat jaren. In 2010 werkten wij beiden in Eindhoven: Yvonne organiseerde het WK Zwemmen voor gehandicapten en ik werkte aan The HollandBelgium Bid, de kandidaatstelling voor het FIFA WK voetbal 2018. Henny Smorenburg was in die tijd toernooidirecteur voor het WK Zwemmen en tevens Operationeel Directeur van The HollandBelgium Bid. Yvonne werd de Esther van het zwemmen genoemd en vice versa. Niet gek dus, dat ik mijzelf in het gesprek met Yvonne in veel antwoorden herken.
Waarom doe je wat je doet?
Ik had nooit gedacht ondernemer te worden; dit is eigenlijk gewoon ontstaan. In het verleden werkte ik in projectteams, in de organisatie van sportevenementen, gevolgd door beleidsmatig werk.
Beide werelden vind ik leuk en in mijn eigen bedrijf kan ik beide onderdelen combineren. Dus zowel het strategische, analytische werk in evenementenbeleid en subsidies bij NOC*NSF, als het operationele werk, echt met mijn voeten in de klei.
Ik zou het ontstaan van mijn eigen onderneming omschrijven als de meest praktische oplossing om te kunnen doen wat ik graag doe. Ik heb mezelf nooit gezien als ondernemer, maar was wel een ondernemende werknemer. Ik zie kansen die anderen vaak nog niet zien en ben bereid risico’s te nemen om dingen te realiseren. Ik vind de sportwereld fantastisch en zie in mijn eigen onderneming meer kansen en mogelijkheden dan in de georganiseerde sport. Af en toe word ik gezien als vreemde eend in de bijt die onderneemt, maar ik zie in deze rol kansen en mogelijkheden die ik kan benutten. Voor mij is het de beste manier om dingen te doen die ik leuk vind, om een eigen bijdrage te leveren.
Waar ben je het meest trots op?
Ik ben trots op wat we opgebouwd hebben met Sportyv; een mooie portefeuille van events, een heel fijn team, en een goede samenwerking met Yvon (Roelofs, de mede-eigenaar van Sportyv, red.).
Wat me oprecht trots maakt is als een van mijn collega’s kan stralen in het event waar hij/zij voor verantwoordelijk is. En natuurlijk geniet ik ook van de euforie van een event waar we met een projectteam al langere tijd naar toe gewerkt hebben.
Wat drijft jou?
Uiteraard de sport en de sportwereld; en sinds ik eigen baas ben ook het ondernemerschap. Wat mij ook drijft is de ontwikkeling en groei van jonge mensen die we een kans hebben gegeven. En een van de mooiste onderdelen van het ondernemen is zaken realiseren die anderen als complex zien. Dat is wel typisch Yvonne.
Wat zijn eigenschappen die je op deze positie hebben gebracht?
Voor mij zijn dat doorzettingsvermogen, niet meteen opgeven als het even tegenzit en in staat zijn om tegenslagen te verwerken. Het is een combinatie van persoonlijkheid en kwaliteit; niet alleen om de kennis die ik bezit, maar ook om wat ik meebreng als persoon. Ik ben heel nieuwsgierig, wil me nieuwe zaken eigen maken en alle informatie opzuigen. Uiteraard is resultaatgerichtheid ook een belangrijke eigenschap die mij gebracht heeft waar ik nu sta.
En wat betreft het ondernemerschap; ik zie altijd kansen waar anderen die niet zien en wil ervoor gaan. Ten slotte ben ik sterk in het signaleren en bespreekbaar maken van mogelijke conflicten; dat doe ik door open en transparant te zijn.
En wat is een typisch vrouwelijke eigenschap?
Ik heb oog voor mensen; in de drukte van evenementen signaleer ik het snel als mensen overlopen. Dit maak ik bespreekbaar, terwijl mannen dit soort situaties niet signaleren of uit de weg gaan en de boel laten ontploffen. Begrijp me niet verkeerd, ik werk graag met zowel mannen als vrouwen; een combinatie leidt mijns inziens tot de beste projectteams.
Wat kunnen wij leren van mannen?
Wij vrouwen denken eerst na: kunnen wij dit wel? We zijn bescheidener, wat een mooie eigenschap kan zijn, maar we onderschatten onszelf nog te vaak. Wij mogen wat vaker over bescheidenheid heen stappen en meer het podium pakken. Daarin kunnen we zeker nog wat leren van mannen.
Een tweede punt is dat wij altijd bereid zijn om héél hard te werken, waarbij je bepaalde zaken ook uit het oog kunt verliezen; we moeten leren om minder hard te werken en er meer op te vertrouwen dat dat ook een goede modus kan zijn. Dus minder werken met meer aandacht, hetgeen tot meer impact kan leiden. Als vrouwen die vrouwelijke kant wat meer zouden inbrengen, zou de sport daarvan profiteren.

Wat onderscheidt jou van anderen waardoor jij nu doet wat je doet?
Dat zijn een aantal punten: het eerder genoemde ondernemerschap, ik zie kansen en ben bereid om risico’s te nemen om deze benutten. Ik kan het totaaloverzicht goed bewaren, heb een helicopterview; in grootschalige projecten weet ik exact wie waarmee bezig is en kan ik vroegtijdig eventuele problemen signaleren en oplossen. En ik sta voor mijn team; ik ben eindverantwoordelijk, dus als er iets niet helemaal goed is gegaan bij een de mensen van ons team, neem ik die verantwoordelijkheid op me. Dat in combinatie met resultaatgerichtheid is mijn onderscheidende factor.
Wie is jouw rolmodel/inspirator?
Een persoon die in mijn carrière super belangrijk is geweest, is Henny Smorenburg. Het meest bijzondere is dat hij mij als jonkie al kansen en eindverantwoordelijkheid heeft gegeven. Als het goed ging, liet hij mij stralen; als iets niet helemaal goed was gegaan, stond hij echt voor zijn team. Een voorbeeld hiervan is dat ik ooit eens een optelfout in een begroting heb gemaakt en daar kwamen we achter tijdens een bestuursvergadering. Henny zei toen: “Oh, heb ik dat verkeerd gedaan? Dat is niet zo handig van me.” Ik besef nu nog meer dan destijds hoe bijzonder dat is en dat dat helemaal niet vanzelfsprekend is.
Ik vraag me weleens af: waarom krijgen ondernemers geen rol binnen de transitieprojecten?
Zijn er Nederlandse vrouwen die jou inspireren?
Voor mij is het niet per se nodig om onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen. Ik kan geïnspireerd raken door kleine dingen; zo sprak ik met een vrouw die na een zware burn-out het roer heeft omgegooid en vol is gegaan voor het bereiken van haar droom. Dat ontroert en inspireert me.
Als ik echt een naam moet noemen dan denk ik aan Marjan Olfers, een echte powervrouw. Ze is intelligent, gaat voor waar ze voor staat en verwoordt haar mening netjes maar heel duidelijk.
Tijdens de 11stedenzwemtocht werd ik ook echt geraakt door verhalen van mensen aan de waterkant. Ik vind het mooi dat dit evenement mensen kan verbinden in een maatschappij waarin verdraagzaamheid niet vanzelfsprekend is. Tot slot geniet ik er echt van om Nederlandse vrouwen te zien schitteren in de topsport; ik volg bijvoorbeeld Kiki Bertens graag en ook Ireen Wüst is een voorbeeld. Vrouwen die tegenslagen hebben gekend en er sterker uitkomen – dat vind ik bewonderenswaardig.
Heb je een cruciale beslissing in je carrière genomen en wat heeft het je gebracht?
Dat zijn er twee geweest. Ik was 28, dacht een droombaan te hebben als bondscoach junioren/jeugd bij de KNZB. Na één seizoen ben ik gestopt en dat was puur op mijn onderbuikgevoel. Ik had het idee dat ik niet kon brengen wat ik wilde brengen. Ik ben er trots op dat ik die beslissing genomen heb. Kort daarna kwam het Olympisch Plan op mijn pad en ik ben heel blij dat ik dat heb mogen doen, dat is super leerzaam geweest.
Een tweede cruciale beslissing nam ik in 2012. Ik was zwanger van mijn zoon en mijn contract bij NOC*NSF liep af. Dit was een logisch moment om over de toekomst na te denken en toen kwam de organisatie van het EK atletiek 2016 op mijn pad. Ik heb mijn gevoel gevolgd en ben met mijn dikke buik het gesprek aangegaan. Na mijn verlof zijn we met de drie partijen om de tafel gaan zitten: NOC*NSF, de organisatie van het EK Atletiek 2016 en ikzelf. Gezamenlijk hebben we gekeken hoe we dit zouden kunnen doen. Beide partijen wilden graag met me samenwerken en er kon een combinatie gemaakt worden. Dat was de start van Sportyv! Ik kreeg dus twee ‘kindjes’ in korte tijd.
Wat zou jij tegen je jonge zelf willen zeggen?
Volg je gevoel en kies het pad wat het beste bij je past.
Als je er echt voor gaat, kun je meer dan je denkt
Welke eigenschappen heeft de sportwereld meer nodig?
De sportwereld zit mijns inziens nog te veel in traditioneel leiderschap; de beeldspraak van de leeuw op de rots of de rattenvanger van Hamelen die voor de troepen uit marcheert. Er is meer behoefte aan leiders die in veranderende omstandigheden in staat zijn te leiden. Er wordt veel gesproken over de transitie in de sport. Mijn mening is dat verandering begint bij onszelf; wij moeten zelf veranderingen doorvoeren, onszelf anders opstellen en gedragen, bestaande patronen doorbreken.
Ik vraag me weleens af: waarom krijgen ondernemers geen rol binnen de transitieprojecten? Ik voel me heel erg ‘de sport’, maar word blijkbaar niet gezien als vernieuwer. Er wordt mijns inziens te veel gedacht in traditionele patronen. De sport heeft meer ondernemerschap nodig. We moeten meer buiten de gebaande paden denken en nieuwe samenwerkingsvormen uitproberen. Dit kan alleen als we bereid zijn over onze eigen belangen heen te stappen en echt naar elkaar willen luisteren.
Heb je tips voor jonge mensen die de sportwereld in willen?
Bouw een netwerk op. En dan bedoel ik niet het verzamelen van visitekaartjes, maar het daadwerkelijk opbouwen van een band. Investeer door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen. Werken in de sport en events gaat veel meer om skills dan om kennis. Ik noem hier BOSA, de Business of Sports Academy (Yvonne en haar team zijn verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling van de post-HBO opleiding Sport Eventmanagement, red.). Deze opleiding is een bijdrage aan de ontwikkeling van je netwerk en vaardigheden.
En tenslotte: hou vol, geloof in jezelf, ga voor wat je graag wilt bereiken. Als je er echt voor gaat, dan kun je meer dan je denkt.


You May Also Like

Directeur KNGU Marieke van der Plas: “Je weet pas echt hoe goed je organisatie in elkaar zit ten tijde van een crisis”
11/03/2021
Paratriatleet Marget IJdema: “Met kleine stapjes kom je ook in Tokyo”
24/03/2021